Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wczytanie danych z pliku tekstowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebastiano1986
Mam nie lada problem, który nie wiem jak rozwiązać.

A mianowicie chcę wczytać plik tekstowy .txt do skryptu .php ale to nie wszystko, bo to by było zbyt proste smile.gif.

Chodzi o to, że np w pliku tekstowym powiedzmy plik.txt będą zapisane dane współrzędnych ale w formacie np jak poniżej:

X 38,51 Y -21,35 I 315,085 J -89,05

I chodzi mi o to, aby po wczytaniu tego pliku od razu zapisywano wartości do zmiennych, które sam będzie skrypt tworzył, albo które ja stworzę i wówczas po załadowaniu takiego pliku skrypt tworzyłby np zmienne:

1. $x=38,51
  2. $y=-21,34
  3. $i=315,085
  4. $j=-89,05

czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś wskazówki lub napisanie gotowego rozwiązania.

Wiem że w pliku tekstowym bym mógł to przerobić i zapisać je jako zmienne, ale chcę by to automatycznie się robiło, gdyż zależy mi na czasie a nie będę przerabiał pliku tekstowego który ma np 3000 linijek takich współrzędnych.

kreatiff
1. Wczytaj plik do zmiennej z podziałem na linie ---> file.
2. W pętli dziel explode każdą linię po spacji, i z otrzymaną tablicą kolejna pętla, w której przyporządkowuj kolejno litera (zmienna) wartość (współrzędne) i tak 4 razy.
3. Wygrana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.