Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import danych - wydaje się banalne - help
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Tec
Witam

Musze dodac do bazy mySQL 250.000 rekordow. Poniewaz plik jest duzy, wymyslilem, ze najprosciej bedzie go spakowac, wrzucic na serwer, rozpakowac i zassac skryptem do bazy. Plik i baza jest na jednym serwerze, wiec to chyba najsprawniejsze rozwiazanie.

I tu pojawia sie problem ktorego nie potrafie przeskoczyc - wszystkie kursy jakie znalazlem ograniczaja sie to tych samych banalnych przykladow.

Moja tabela epc na dwa pola : epc_nr i epc_CC. Obrobilem ja w Accesie i wrzucilem wylistowana do pliku epc_CENY.sql w formacie :
................................................................................
...................
insert into baza.epc (epc_nr, epc_CC) values ('82100000028', '2.67');
insert into baza.epc (epc_nr, epc_CC) values ('82100000029', '2.34');
insert into baza.epc (epc_nr, epc_CC) values ('82100000030', '2.15');
................................................................................
...................

I teraz nie potrafie tego wciagnac do mySQL. Gdy podaje pojedynczy rekord :

Kod
$wstaw = "INSERT INTO forma_grafik.epc (epc_nr, epc_CC) VALUES ('61120000016', '54.16  ')";
$dodaj = mysql_query ($wstaw);

wciaga bez problemu. Ale nijak nie chce wciagnac z pliku - bo nie wiem dokladnie jak ma wygladc skladnia : (questionmark.gif?)

Kod
$plik=file('epc_CENY.sql');
$dodaj = mysql_query ($plik);

Bardzo proszę o pomoc - bo siedzialem do rana i pomysly juz mi sie wyczerpaly.
A moze jakis prosty skrypcik pobierajacy dane z csv : [epc_nr, epc_CC] questionmark.gif

Pozdr.
WO
czachor
resource mysql_query ( string zapytanie [....] ) - file() robi z $plik tablicę... Chyba tu leży problem. I zapytanie nie może kończyć się śrendikiem (wg manuala).
Tec
Cytat(czachor @ 2004-12-11 11:07:02)
resource mysql_query ( string zapytanie [....] ) - file() robi z $plik tablicę...

Niestety, to dla mnie wysokie loty - sam tego chyba nie zrobię.

Poszedłem inną drogą - znalazłem ciekawy skrypt BIGDUMP do importu danych. Co ciekawe, sam dekompresuje pliki i wrzuca do bazy zadanymi porcjami. Wciagniecie danych 13 MB trwalo jakies 2 minuty.

http://www.ozerov.de/bigdump

Pozdr.
WO
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.