Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Relacje MySQL - zidentyfikowane i niezidentyfikowane?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Rysh
Witam, zainstalowałem sobie MySQL Workbench. Tworząc diagram natknąłem się na relacje zidentyfikowane i niezidentyfikowane (tłumacząc na polski).

Nigdzie nie mogę doczytać czym się różnią obie relacje i kiedy je wykorzystywać. Proszę o podpowiedź.
Rysh
Z linku podanego powyżej:
Cytat
Książka należy do właściciela, a właściciel może posiadać wiele książek. Ale książka może istnieć także bez właściciela i może zmienić właściciela. Związek między książką i właściciel jest nie identyfikowania relacji.

Cytat
Jednak książka została napisana przez autora, a autor mógł napisać kilka książek. Ale książka musi być napisane przez autora, że ​​nie może istnieć bez autora. Dlatego związek między książki i autora jest relacja identyfikacji.

tłumaczone za pomocą translatora - w każdym razie łopatologicznie wytłumaczone, więc wstawiam - może się komuś przyda.
kartin
Cytat(Rysh @ 6.01.2015, 13:10:48 ) *
Tworząc diagram natknąłem się na relacje zidentyfikowane i niezidentyfikowane (tłumacząc na polski).
To źle przetłumaczyłeś, bo chodzi o relacje nieidentyfikujące (klucz obcy nie jest jednocześnie kluczem głównym) i identyfikujące.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.