Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonywanie operacji o określonej dacie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebastiano1986
Witam Serdecznie.
Piszę bo mam pewną małą zagwostkę i nie wiem czy tak jak myślę będzie to działać.
A mianowicie chodzi mi o to, żeby o określonej dacie nastąpiło przekierowanie na inną stronę. Czyli np wchodzicie na stronę i jest widoczna strona1.php no ale dnia 2 lutego 2015 roku wejdziecie pod ten sam adres strony i będzie widoczna strona2.php
Myślę byto zrobić w następujący sposób:

1. $a = date("d");
  2. $b = date("m");
  3. $c = date("y");
  4.  
  5. if ($a = 2 && $b = 2 && $c = 2015){
  6. header( 'Location: strona2.php' ) ;
  7. }
  8. else
  9. header('Location: strona1.php');

Co o tym sądzicie? Powinno poprawnie zadziałać?
Czy może coś źle myślę, albo znacie inny lepszy i bardziej sprawdzony sposób jeśli chodzi o tego typu rozwiązanie?
Nie wiem tylko czy jeszcze gdzieś muszę wczytywać wcześniej bieżącą datę aby wpierw skrypt sprawdził jakie są wartości czy to wystarczy?
com
if ($a = 2 && $b = 2 && $c = 2015)

= to nie to samo co == czy tez ===

http://php.net/manual/en/function.checkdate.php
fr33d0m
a po drugie date("m") da wynik "02" (!=2)
Pyton_000
@up na pewno?
  1. $a = "02"
  2. $b = 2
  3. $a == $b ->1
  4. $a === $b ->0
com
magia php.gif, ale autor przypisuje zamiast porównywać wiec to zawsze zwróci strona2.php
sebastiano1986
Cytat(com @ 8.01.2015, 23:46:43 ) *
magia php.gif, ale autor przypisuje zamiast porównywać wiec to zawsze zwróci strona2.php

Moim zdaniem porównałem bo czy $a = date("d") nie przypisze mi dnia który jest obecnie? A później sprawdzam dane które zostały przypisane na dany dzień. Przynajmniej tak mi się wydaje. A jeśli to nie służy porównaniu to jak porównać ?

rozumiem że miesiące są zapisane w php jako dwie liczby czyli przed liczbą pojedynczą zawsze jest zero? Czyli jak sprawdzam miesiąc to muszę sprawdzać $b=02?

Ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym linkiem do checkdate? Wszedłem tam no i z tego co zrozumiałem to wszelkie zapisy tam służą raczej do sprawdzenia poprawności zapisu daty i z czytanie jej z z Unixa, ale jak to ma się do powyższego przykładu? Czy ktoś może mi wyjaśnić?

Ogólnie koncepcja założenia o którym napisałem powinna być taka, że każdy element daty ma mieć przypisaną sobie zmienną. Data powinna się wczytać z serwera no i powinienem później sprawdzić czy określone zmienne dla określonych elementów zmiennych są takie jak wynikają z założenia.

Chcę to też oprzeć na zmiennych dlatego, bo docelowo tą datę określoną kiedy ma nastąpić przekierowanie, chcę umieszczać na zewnętrznej bazie danych, na innym serwerze. No ale to już nie będzie problemem jeśli sprawdzanie będzie się opierało na zmiennych, lecz nie wiem dokładnie jak sprawdzić czy data odpowiada założeniom, czy też jest wcześniejsza no i w sumie o jeszcze jednym szczególe zapomniałem. A mianowicie że po tej dacie też musi przechodzić na strona2.php

A więc co z tym porównaniem? czy tak może być, a jeśli mam użyć checkdate i walidacji to w jakim celu to mi jest potrzebne?
sebastiano1986
Cytat(com @ 9.01.2015, 10:26:10 ) *

chyba już w takim razie rozumiem smile.gif Dzięki. Popróbuję i jeśli zadziała to dam znać smile.gif.
phpion
Nie prościej w warunku podawać całą datę niż bawić się w rozbicie na dzień + miesiąc + rok?
  1. if (date('Y-m-d') == '2015-01-09') ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.