Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeterminowane ciasteczko
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Mam na swojej stronie zrobiony skrypcik banera. Po jego wyświetleniu tworzy się ciasteczko. Gdy ciasteczko istnieje to baner się już nie wyświetla. Wyświetla się on dopiero za kilka godzin gdy ciasteczko wygaśnie. Problemy w tym, że wygaśnięte ciasteczko dalej siedzi w pamięci przeglądarki - sprawdziłem narzędziami developera w Google Chrome.
Kod utworzenia ciasteczka:
  1. setcookie('ciastko','1',time()+10800,"/",".domena.pl",false,true);

Kod sprawdzenia czy ciasteczko istnieje:
  1. if (!isset($_COOKIE['ciastko'])) {
  2. //baner się wyświetla
  3. }
sazian
a gdzie dodajesz to ciastko ?
sprawdzasz czy już istnieje ?
Kloc
Upiecz nowe, jak stare przeterminowane biggrin.gif

ustaw tylko takie parametry jak nowa nazwa, wartosc i czas, a resztę wywal. Czas daj na 1 min (+60) i zobacz czy hula.

print ($_COOKIE);
deha21
Cytat(sazian @ 14.01.2015, 22:13:38 ) *
a gdzie dodajesz to ciastko ?
sprawdzasz czy już istnieje ?

Dodaję na początku strony zaraz po <body>. Ciasteczko się normalnie tworzy, sprawdzam czy istnieje i istnieje. Jeśli istnieje to baner się nie pokazuje i rzeczywiście się nie pokazuje gdy jest. Problemy w tym, że ono nie znika mimo, że już dawno powinno wygasnąć. W narzędziach developera w Google Chrome jest nawet w Expiration widoczne, że już dawno powinno zniknąć.
Cytat('Kloc')
Upiecz nowe, jak stare przeterminowane biggrin.gif

Ale ja właśnie nie chce tworzyć nowego.
Pyton_000
To już zależy od przeglądarki czy wywali ciastko czy nie (o ile jest przeterminowane)
sazian
no ok, tylko czy przed wywołaniem setcookie sprawdzasz czy już istnieje ?
jeśli już istnieje to je odnawiasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.