Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz i spacje w nazwach pól
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Indeo
To naprawde głupie pytanie ale muszę je zadać smile.gif
Mam formularz. Pola formularza są generowane dynamicznie z pól tabeli. Ale pola tabeli, na którą nie mam wpływu mają w nazwach spacje.
Formularz wyświetla zawartość odpowiednich rekordów tabeli ale kiedy się go wysyła w zmiennych w miejscu spacji figuruje znak '_' czyli "widoczna spacja". Zawsze rygorystycznie podchodziłem do nazewnictwa tabel, pól, zmiennych dlatego dopiero teraz spotkałem się z takim zjawiskiem.

Czyli przykład:
  1. <input type="text" name="Jakas nazwa" value="20">

A do skryptu trafia:

_POST["Jakas_nazwa"]=20, a przecież oczekiwałbym tablicy _POST["Jakas nazwa"]=20

To normalne jest? biggrin.gif
nospor
Tak, zamiana spacji na _ to normalne jest.
Nie normalnym zas jest wstawianie spacji w nazwach pól tongue.gif
rad11
dobre podsumowanie haha.gif
nospor
@rad11 tu nie bylo co podsumowywac. Autor tematu wyraźnie zaznaczył, że nazwy pól idą z nazw kolumn tabeli a na te on nie ma wplywu. Nie jego wina, ze jakis geniusz w nazwach pol tabel wstawial spacje smile.gif

@Indeo musisz sam zamieniac spacje na _ by moc potem poprawnie szukac danych w $_POST
Indeo
Dzięki @nospor. Zserializowałem nazwy pól i problem znikł. Wydaje mi się, że ta zamiana wynika z czasów kiedy uzywano REGISTER_GLOBALS=ON wtedy byłby problem z takimi nazwie zmiennych wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.