Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + symfony] pytania odnośnie Symfony / CRUD
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dopelganger
troche sie zagmatwałem z tym całym Symfony smile.gif

1. chciałbym zrobić CMS dla strony wykonanej w Symfony korzystając z CRUDa, tak więc CZY: mam zrobić kopie strony do osobnego foldera np: admin i tam generuje CRUDa ? itd usunięcie zbędnych grafik, szablonów itd itd itd (jako osobny projekt w Symfony?)
Pytam o to, bo w książce Gajdy jest to dwuznaczne, a z niej korzystam ucząc sie S2.

2. Witryna wykonana przeze mnie w symfony (strony opisowe, artykuły) bez grafik ma jakieś 100 MB. Czy to nie za dużo? smile.gif Wiem, że to "kombajn" i musi tyle mieć ? Czy może da się jakoś skompresować serwis ? smile.gif
Może to głupie pytanie, ale taka sama strona wykonana przeze mnie + szablony Smarty , łącznie jakieś 5 MB (jak nie mniej). Więc zrodziło sie pytanie w główce smile.gif czy Symfony nadaje sie tylko do wielkich portali lub innych zaawansowanych / złożonych projektów, a dla prostych stronek dać sobie spokój na rzecz innego frameworka? Jeśli tak to jakiego ?

3. Czy są jakieś inne książki do Symfony, może ktoś zna tytuły itd
bo szukam w różnych księgarniach internetowych i z tego co widze, to oprócz Gajdy, dwóch powtarzających się pozycji nie ma nic :/, jest jeszcze innego autora pozycja, nie pamiętam - ale odradzana, ze względu na to że nie aktualna do S2.

dzięki pozdrawiam
Forti
1. CRUD to zło. Wiem z doświadczenia wink.gif

ja robię tak:

- AdminBundle
- WebBundle
- (etc...)

w adminBundle jest cały cms - adminka, ustawienia etc. dla tytułowego "admina" wink.gif Dla nowego panelu generuje CRUD z prostej entity i po prostu zmieniam go nawet i całymi godzinami. Od backendu po front. Np. chcesz dodać archiwum zamiast delete, lub delete tylko z archiwum. Albo zwykłe stronnicowanie + ajax + sortowanie - CRUD tego nie robi, trzeba ręcznie. Najczęściej dla ludzi taki autogenerator to większy bałagan w kodzie tylko. Jednak to już kwestia gustu.

2. Mam projekt gdzie samo VENDORS waży ponad 400mb. I co ty na to? smile.gif To nie ma żadnego znaczenia. Jak masz ssh to kopiujesz przez konsole, instalujesz vendors itp. a jak przez ftp to po prostu dłuższe kopiuj - wklej. Fakt, że symfony to kobyła.
Pewien spory serwis mamy na silex - fajna sprawa. Lekkie, znacznie szybsze ale brak sporo możliwości. Nawet kilka bundle od symfony tutaj działają bez problemu wink.gif Generalnie w symfony budujesz badzo szybko serwis i to jest główna zaleta. Potem utrzymanie - modyfikacje.. jak jest dobrze napisane to czysta przyjemność.

3. książek o frameworkach nie czytałem i chyba nie bede. Ucz się programować a nie korzystać z symfony. Dokumentacja + stackoverflow wystarczą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.