Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nakładnie linków na rekordy z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dissio
Witajcie zalozmy mam w bazie danych

kot - opis (ktory ma osobna podstrone )
pies -opis (ktory ma osobna podstrone)

mam tez w bazie np tabele z artykulami

1 artykul
2 artykul

W np. 1 artykule wystepuje slowo "kot", chcialbym AUTOMATYCZNIE linkowac do strony z kotem

Jakies sugestie, jak to zrobic?
freewalker
pobierz z bazy danych treść artykułu np do zmiennej $tresc_artykulu i zamień słowo kot wywolujac funkcję:

1. $tresc_zmieniona=str_replace("kot","<a href='link do strony z opisem kota'>kot</a>",$tresc_artykulu);

następnie zrób w bazie update treści artykułu wstawiając w jej miejsce zawartość zmiennej $tresc_zmieniona.

Musisz pamiętać o tym, że zamieni ci wszystkie wystąpienia słowa kot na link, więc będzie to dotyczyło również słów np. kotara, zakotwiczone, Janusz Palikot ; ) itp. itd.
Pyton_000
  1. preg_replace('/(slowo(\w*))(?!([^<]+)?>)/i', "<a href=\"link\" >\${1}</a>", $content);

To Ci zamieni wystąpienia "slowo" ale nie w linkach i środku tagów. Przetestowane i działa smile.gif
Dissio
tylko ze tu chodzi o automatyzacje, ze np. zamiast 2 zwierzat mam 200, zeby on sam wiedzial ktore slowo jest w bazie
Aqu
To przed wysłaniem artykułu, pobierz nazwy wszystkich zwierząt i zamień tamtym preg_replace
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.