Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ostatnie wpisy z wielu tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
unw
Witam. Mam pewien problem.

Mam

Ostatnie 10 wpisów z różnych tabel
Załóżmy: tabela1, tabela2, tabela3

i wyświetlają się wpisy z tych tabel - wszystko OK.

Robię panel administratora, gdzie będę kontrolował wszystkie wpisy i chcę uzyskać efekt taki:

Wpis 1 - jest pobrany z tabeli pierwszej

Wpis 2 - pobrany z drugiej

teraz przy wyświetleniu tych wpisów, chciałbym aby utworzyć odnośnik który będzie prowadził do wszystkich wpisów z danej tabeli.

Czyli przykładowo:

Wyświetlają mi sie wpisy z pierwszej tabeli a jako odnośnik np. index.php?pokaz=tabela1

i tutaj po kliknięciu mam dostęp do wszytskich wpisów z tabeli 1

jak to zrobić?
rad11
  1. "SELECT * FROM $_GET['pokaz'] ";
unw
chodzi mi bardziej o coś takiego:
w index.php pobieram 10 najnowszych wpisów ze wszystkich tabel łącznie (nie z osobna)

i chodzi mi jak zrobić aby wyświetlający tytuł wpisu był jako URL do konkretnej bazy i później po kliknięciu mam wszystkie wpisy wlasnie z tej bazy z której kliknąłem na ten tytuł
czyli np:

Wpis z bazy 1 - tytuł z bazy jeden

Wpis z bazy 2 - tytuł z bazy dwa

po kliknięciu np w tytuł z tej pierwszej bazy przekierowuje mnie i wyświetla wszytskie wpisy z tej pierwszej bazy

a jezeli klikne na ten drugi wpis z bazy nr dwa to wyskocza mi wszystkie wpisy z tej bazy nr 2
shpaque
no jak to jak? nie rozumiem smile.gif

skrypt piszesz tak, aby pobral wszystkie wpisy ze wszystkich baz, posortowal pewnie datami, i wyswietlil np top 10... Wg mnie najlepiej zeby jedna zmienna w bazie danych byla nazwa bazy danych - wtedy w linii czy tablicy od razu wiesz skad pochodzi dany wpis i tam go "hrefujesz", czyli np:

baza a: wpis wygladal by
  1. 2015-04-12|nazwa bazy danych - np "a"|tytuł|opis

baza b:
  1. 2014-09-30|b|tytuł tytuł|opis opis

i dalej rozbijasz wiesz jak np na:
  1. list($data, $baza_danych, $tytul, $opis)...

wtedy pobiersza wszystkie rekordy ze wszystkich baz i sortujesz jak wyżej napisałem np wg daty zapewne - wyswietlasz je i linkujesz typu:
  1. <a href="./katalog/bazy danych/$baza_danych[$i].db">$data[$i] | $tytul[$i]</a>

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.