Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rekord od dnia do dnia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SN@JPER^
Witam.

Mam problem. Nie wiem jak wyciągnąć rekord/y z tabeli gdzie mam kolumny z datami: date_from i date_to. (UNIXOWO)

Potrzebuje wyciągać rekord, który mieści się w tym przedziale czasowym, między datami, które są w tych kolumnach. Between odpada pewnie bo to operacja na wartościach a nie kolumnach?

Próbowalem coś w stylu:

.....WHERE DATE(from_unixtime(date_from,"%Y-%m-%d") ) >= DATE(CURDATE()) XOR DATE(from_unixtime(date_to,"%Y-%m-%d") ) <= DATE(CURDATE())...

ale nie działa.

phpion
Zapisz BETWEEN w odwrotną stronę smile.gif
  1. WHERE $timestamp BETWEEN date_from AND date_to
SN@JPER^
No takie proste to było biggrin.gif.

Tylko jeszcze jeden szczegół jest. Jeśli date_from i date_to jest tym samym dniem to nie działa.

Zaznaczyłem 21 kwietnia to nie działało. Zaznaczyłem 19-23 kwietnia - działało.

Co dopisać?
phpion
A co dajesz pod $timestamp? Pewnie wstawiasz tam bieżącą datę i godzinę, a w polach w bazie masz tylko datę (czyli data i godzina 00:00:00). Może w tym problem? W polach powinieneś mieć od 00:00:00 do 23:59:59, albo jako $timstamp podstawiać tylko datę (strtotime(date('Y-m-d 00:00:00')))
SN@JPER^
Takie coś daje: WHERE '.time().' BETWEEN date_from AND date_to

A zapisuje tak: date_from="'.mysql_real_escape_string(strtotime($_POST['date_from'])).'"
phpion
No właśnie:
- time() - masz np. 2015-04-21 15:53:00,
- $_POST['date_from'] - przesyłasz pewnie samo 2015-04-21, co po użyciu strtotime zrobi z tego 2015-04-21 00:00:00.
W efekcie Ci nie znajduje bo 15:53:00 nie mieści się pomiędzy 00:00:00 i 00:00:00 wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.