Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Upload zdjęć w obrębie dwóch subdomen
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arek33
Witajcie,

Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział forum, ale interesuje mnie następująca operacja:

Mam na jednym koncie hostingowym dwie subdomeny: admin.zxc.pl oraz klient.zxc.pl. W panelu administracyjnym (admin.zxc.pl) chciałbym mieć możliwość uploadowania plików na subdomenę klient.zxc.pl. Czy jest to do wykonania? Jeśli tak, proszę o jakąś, choćby najmniejszą podpowiedź.

Struktura wygląda następująco:

public_html
- admin
- klient

Pozdrawiam
Arek
com
ajax i crossdomain smile.gif
arek33
A czy za pomocą ftp_put() nie będzie lepszym rozwiązaniem?
com
wtedy byś musiał to zapisywać na obu smile.gif
by_ikar
Jeżeli to jest ten sam serwer, to nie wiem po co tutaj ajax, po co tutaj ftp.. Jeżeli nie masz tam jakichś ograniczeń w poruszaniu się w katalogach, a podejrzewam że nie masz, bo zazwyczaj ograniczają do katalogu domowego użytkownika, za pomocą uprawnień systemowych. Więc spróbuj odwołać się po prostu do tamtego katalogu, zamiast kombinować z ftp czy ajax cross domain (zwłaszcza że to jest w obrębie tej samej domeny..).
arek33
Cała operacja odbywa się w obrębie jednej domeny, tylko nie mam za bardzo pomysłu jak wskoczyć do katalogu klient.zxc.pl, będąc na poziomie admin.zxc.pl
Pyton_000
zapisujesz sobie ścieżki bezwzględne do obu domen i tyle.
com
by_ikar fakt nie doczytałem uważnie wink.gif
by_ikar
Cytat(arek33 @ 27.04.2015, 09:20:20 ) *
Cała operacja odbywa się w obrębie jednej domeny, tylko nie mam za bardzo pomysłu jak wskoczyć do katalogu klient.zxc.pl, będąc na poziomie admin.zxc.pl

No to albo tak jak @Pyton napisał, podajesz ścieżkę bezwzględną, możesz sobie sprawdzić tą ścieżkę wrzucając powiedzmy do katalogu z obrazkiem plik, który będzie miał taki kod:

1. <?php
  2.  
  3. echo dirname(__FILE__);

I wtedy taką ścieżkę podajesz w skrypcie na drugiej domenie. Albo poprzez cofanie się o katalog wyżej używając: ../
arek33
Ok, użyłem
  1. realpath(__DIR__ . '/../');

i na razie działa.

Dzięki za pomoc i sugestie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.