Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Select sum sql jako zmienna php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
frankiejojo
Temat trochę rozwlekę bo nie do końca wiem jak się wprost zapytać.

Sytuacja jest taka - klient podbija ofertę np daje jej 10 pkt, a następnego dnia chce dodać jeszcze 20 by być wyżej w wyszukiwarce, pkt te mają swój "czas ważności" np 2 tygodnie.

Teraz chodzi o to by przypisać te 30 pkt do konkretnej oferty.
Wychodzę z założenia, że bezpośrednie przypisanie 30 pkt do tabeli sql temat by za bardzo skomplikowało, gdyż trzeba by dodać daty dodania pkt (często różne) co zagmatwało by sprawę.

Tak więc mam dwie tabelę jedną ze szczegółami ofertami i sumą pkt, drugą składającą się z trzech kolumn nr oferty, liczba punktów, data dodania.
I teraz przechodzimy do konkretów.
Chodzi mi o stworzenie pliku, który wykona następującą operację, pobierze liczbę pkt dla każdej oferty dodane w ciągu ostatnich 2 tygodni.
Zupdateuje tabelę "oferty" przypisując określoną sumę punktów do konkretnej oferty.
No i mam takie zapytanie:
select date, offernumber, punkty from punkty where date > '2015-03-22'

for ($i=0; $i <$ile_znalezionych; $i++)
{
$wiersz = mysqli_fetch_assoc($wynik);
$offernumber=stripslashes($wiersz['offernumber']);
echo $offernumber;
echo '</br>';
$punkty=stripslashes($wiersz['punkty']);
echo $punkty;

}
Pytanie jak w takim zapytaniu zsumować liczbę punktów by móc wprowadzić zmienną $sumapunktów = $punkty+$punkty..... by z kolei wykorzystać ją w zapytaniu insert into....

Jest oczywiście druga metoda z zastosowaniem sum
select sum (punkty) date, offernumber from punkty where date > '2015-03-22' group by offernumber

Tylko jak po takim zapytaniu przypisać wyniki do zmiennej php?
Dzięki za podpowiedź
MiFlo
$q = mysql_query('SELECT SUM(`punkty`) AS `points`, `date`, `offernumber` FROM `punkty` WHERE `date` > "2015-03-22" GROUP BY `offernumber`;');

Po tym jak zrobisz np $r = mysql_fetch_array($q); to będziesz miał $r['points'];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.