Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co to może być?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
marast78
Mam problem nie działa mi MySql (czerwone światło) mam win xp z sp1, serwer apache,
na IIS mi działa a tu nie co moze być tego przyczynąquestionmark.gif? ale nie działa mi nawet gdy włączam tylko bazę danych
mhs
odpal z poziomu wiersza polecenia plik o nazwie mysqld

czyli np. cos takiego:
Kod
D:\mysql\bin>mysqld-max-nt.exe

a nastepnie:
Kod
D:\mysql\bin>mysql -u root
jezeli system masz tuz po instalacji...

swego czasu rowniez mialem takie problemy

jak chcesz uruchamiac automatycznie to napisz batch'a i wrzuc do autostartu....
Vertical
w "{katalog mysql}\bin\" masz coś takiego, jak "MySQLInstanceConfig.exe". Kiedy to odpalisz MySQL będzie działać
mhs
Cytat(Vertical @ 2005-01-05 18:43:57)
w "{katalog mysql}\bin\" masz coś takiego, jak "MySQLInstanceConfig.exe". Kiedy to odpalisz MySQL będzie działać

? hmm przy jakiej wersji masz cos takiego? w podanej przez Ciebie lokalizacji tego nie widze...
Vertical
Cytat
? hmm przy jakiej wersji masz cos takiego? w podanej przez Ciebie lokalizacji tego nie widze...

Ja mam MySQL 4.0
marast78
niestety nic nie pomogło podejrzewam że MS w ten sposób chce żeby bulić za ich szmelc
crash
Jeśli używasz Windowsa 2k/XP to proponuję zrezygnować z tych kolorowych światełek i śmiesznych programków i zainstalować MySQL jako serwis:
Kod
mysqld-nt.exe --install MySQL

Jeśli się uda to uruchomić:
Kod
net start MySQL

Więcej opcji konfiguracji usługi:
Kod
mysqld-nt.exe --help|more
mhs
Cytat(marast78 @ 2005-01-05 21:33:37)
niestety nic nie pomogło podejrzewam że MS w ten sposób chce żeby bulić za ich szmelc

nie mozna w ten sposob powiedziec, ja od wielu miesiecy uzywam mysql, napisalem nie jeden projekt z jego wykorzystaniem

ja instalacje na Win robie w sposob nastepujacy:
- odpalam instalatora mysql'a, kilka okienek i jest zainstalowane
- pozniej pisze batch'a ktorego wrzucam do autostartu
- i generalnie mam problem z glowy

sluchaj, moze masz jakiegos firewall'a zainstalowanego i nie pozwala Ci na uruchomienie serwera?

Vertical
hmmm czytajac Twojego posta chcialem zobaczyc co to jest za narzedzie o ktorym pisales... ale kurcze, nie mam go u siebie na dysku... nie wiem.. jeszcze moze pozniej poszukam i sprawdze.....
Vertical
Cytat
hmmm czytajac Twojego posta chcialem zobaczyc co to jest za narzedzie o ktorym pisales... ale kurcze, nie mam go u siebie na dysku... nie wiem.. jeszcze moze pozniej poszukam i sprawdze.....

http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-4...n.zip/from/pick
Stamtąd ściągałem MySQL (pomyliłem się, mam wersję 4.1). Po rozpakowaniu będzie w katalogu "\bin\" wspomniana przeze mnie aplikacja
mhs
w tej chwili to sie wszystko zgadza... smile.gif

faktycznie w 4.1 jest takie narzędzie w sumie to nic specjalnego (aczkolwiek w łatwy i przyjemny sposób można dokonać zmiany konfiguracji serwera)

dzięki za info,
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.