Jestem na etapie poznawania MySQL i PHP, czyli w miejscu w którym pewnie większość z Was była wiele lat temu

Posiadam stronę którą zainstalowałem podając bazę danych hostingu, ale niedawno dorobiłem się Dreamweavera i chciałbym wykorzystując go poprawić swój serwis.
Moje zapoznawanie z funkcjonowaniem programu idzie jak krew z nosa. Obecnie jestem na etapie uruchamiania własnego serwera MySQL w localhost.
Wygląda to następująco:
1.Zainstalowałem XAMPP'a (5.5.30-0 na OSX) i uruchomiłem serwery Apache i MySQL. Mogę oczywiście uruchomić PHPMyAdmin i wykonać podstawową konfigurację.
2.Do Dreamweavera dodałem serwery (FTP i Lokalny) i pobrałem swoją stronę na dysk (Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/).
- niestety na tym etapie wbrew temu co widziałem w tutorialach serwis ruszyć nie zamierza, otrzymuję następujący błąd:
Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Db_Adapter_Mysqli_Exception' with message 'Access denied for user 'serwis_admin'@'localhost' (using password: YES)' in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Zend/Db/Adapter/Mysqli.php:352 Stack trace: #0 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Zend/Db/Adapter/Abstract.php(460): Zend_Db_Adapter_Mysqli->_connect() #1 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/modules/Core/Bootstrap.php(120): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('SET time_zone =...') #2 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Engine/Application/Bootstrap/Abstract.php(256): Core_Bootstrap->_initDb() #3 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Engine/Application/Bootstrap/Abstract.php(207): Engine_Application_Bootstrap_Abstract->_executeResource('db') #4 /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Engine/Application/Bootstrap/Abstract.php(150): Engine_Application_Bootstrap_Abstract->_bootstr in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/serwis/application/libraries/Zend/Db/Adapter/Mysqli.php on line 352
No i domyślam się co jest nie tak - serwis_admin to użytkownik jakiego wprowadziłem do bazy MySQL w hostingu i na jakim zainstalowałem stronę. Do tego doszło hasło jakiego w początkowym etapie konfiguracji XAMPP'a nigdzie nie ustaliłem.
3. Próbowałem więc:
- ustalić hasło dla root - udać się udało, nie przyniosło skutku
- dodać użytkownika w PHPMyAdmin zgodnie z nazwą o którą "krzyczy" serwis - bez powodzenia, niby nic trudnego a jednak otrzymuję takie komunikaty:
Cytat
1. #1065 - Query was empty
- CREATE USER 'serwis_admin'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY '***';GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'serwis_admin'@'localhost' REQUIRE NONE WITH GRANT OPTION MAX_QUERIES_PER_HOUR 0 MAX_CONNECTIONS_PER_HOUR 0 MAX_UPDATES_PER_HOUR 0 MAX_USER_CONNECTIONS 0;
2. Wybrany użytkownik nie został znaleziony w tabeli uprawnień.
- Dodam tu tylko, że gdy wchodzę w bazę danych i próbuję poprzez uprawnienia dodać nowego użytkownika, znów przenosi mnie do tej samej strony dodawania i znów otrzymuję ten sam komunikat
- CREATE USER 'serwis_admin'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY '***';GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'serwis_admin'@'localhost' REQUIRE NONE WITH GRANT OPTION MAX_QUERIES_PER_HOUR 0 MAX_CONNECTIONS_PER_HOUR 0 MAX_UPDATES_PER_HOUR 0 MAX_USER_CONNECTIONS 0;
2. Wybrany użytkownik nie został znaleziony w tabeli uprawnień.
- Dodam tu tylko, że gdy wchodzę w bazę danych i próbuję poprzez uprawnienia dodać nowego użytkownika, znów przenosi mnie do tej samej strony dodawania i znów otrzymuję ten sam komunikat
Rozpisałem się, ale po blisko 4 dniach kombinowania i szukania informacji w google, stwierdziłem że muszę zasięgnąć porady u specjalistów - tak trafiłem do Was

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.