Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przykłady MySQL, pomoce?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
strife
Witam,

Mam taką prośbę, potrzebuje jakiś przykładów działania skryptów MySQL, mam tu na myśli proste rzeczy takie jak tworzenie tabeli wpisywanie w niej danych, kasowanie etc. A konkretniej o jakieś przykłady, czy znacie może jakieś linki w sieci gdzie są gotowe skrypty MySQL? Proszę o pomoc, a jeśli nie znacie to może jakiś szybki mały kurskik MySQL[czytałem ten kurs na php dla początkujących, niestety dla mnie jest niezrozumiały sad.gif ]

Za każdą próbę pomocy będę dozgonnie wdzięczny...
popbart
www.mysql.com
Tam jest wszystko, nauczenie się korzystania z manuala przydaje się na przyszłość(w kursach są tylko podstawy) smile.gif
Vertical
Jest taka książka "php to proste". Nazwa nie przekonuje do MySQL, ale na końcowych stronach jest MySQL i współpraca MySQL z php
Emte
Cytat(Vertical @ 2005-01-06 17:38:16)
Jest taka książka "php to proste". Nazwa nie przekonuje do MySQL, ale na końcowych stronach jest MySQL i współpraca MySQL z php

akurat tak sie zlozylo, ze mam ta ksiazke... i niestety, te cwiczenia co robie nie zawsze dzialaja...
Vertical
Cytat
i niestety, te cwiczenia co robie nie zawsze dzialaja...

Nie działają wtedy, kiedy trzeba użyć zmiennej $_GET lub $_POST bo autor zapomniał o nich wspomnieć, ale przykłady z MySQL działają
Indianin
Moze troche OT , ale odsylanie nowicjuszy do manuali (zazwyczaj po angielsku) jest troche nie na miejcu . Nazwa "php.pl" do czegos zobowiazuje , i niewazne czy gdziestam sa publikowane jakies tutoriale : to wlasnie tu powinno sie wszystko skraplac - i to poczawszy od echo "witaj swiecie"do niuansow miedzy php4 i php5 . Rozumiem ze tlumaczenia indolentom czym sie rozni fukcja od klasy moze byc nudne , ale takie sa zadana strony edukacyjnej . A chyba taki jest cel tej strony .
strife
Powiem, wam że jak ja się uczę tego co jest mi potrzebne, czegoś nie wiem sięgam do manuala php, ale o manualu do MySQL jeszcze nie słyszałem - tak więc dziękuje za nakierowanie mnie na to...smile.gif

Pozdrawiam!

btw.

I tak wydaje mi się że przydało by się więcej porządnych kursów MySQL dla początkujących... tongue.gif
popbart
Mądre podejście scarface, może Indianin to kiedyś zrozumie winksmiley.jpg
mhs
Cytat(Indianin @ 2005-01-06 21:07:39)
Moze troche OT , ale odsylanie nowicjuszy do manuali (zazwyczaj po angielsku) jest troche nie na miejcu . Nazwa "php.pl" do czegos zobowiazuje , i niewazne czy gdziestam sa publikowane jakies tutoriale : to wlasnie tu powinno sie wszystko skraplac - i to poczawszy od echo "witaj swiecie"do niuansow miedzy  php4 i php5 .  Rozumiem ze tlumaczenia indolentom czym sie rozni fukcja od klasy moze byc nudne , ale takie sa zadana strony edukacyjnej . A chyba taki jest cel tej strony .

w części Twojej wypowiedzi zgodzę się, osobiście jednak uważam, że podobnie jak trzeba się uczyć projektowania baz danych, języka SQL czy też w końcu programowania w php to tak samo należy się nauczyć korzystać z manuali...

osobiście pamiętam, gdy zobaczyłem pierwszy raz manuala do php to się przeraziłem... 2000 stron, wszystko po angielsku, zero zrozumienia... i pytanie "Czy ma sens siedzenie nad tą cegłą" - odpowiedź "Nie, lepiej jest przecież zapytać na forum..." Ale jakoś powoli, powoli zacząłem się oswajać z tym stworzeniem i w chwili obecnej na dużą cześć pytań nie muszę szukać odpowiedzi na forum, zadawać pytania (czekać czasami kilka godzin)... wytarczy że sięgnę do dokumntacji gdzie odpowiedź znajduję w ciągu kilku chwil (nawet czasami sekund)

IMHO, myślę że warto jest przysiąść do tej cełgy i czasami po prostu po niej pogrzebać... później życie staje się łatwiejsze smile.gif

ps. jeżeli OT.. przepraszam...
Emte
no tak, ale nie wszyscy znaja angielski na tyle, by rozumiec fachowe, informatyczne slowka...
sf
Cytat(Emte @ 2005-01-07 14:49:41)
no tak, ale nie wszyscy znaja angielski na tyle, by rozumiec fachowe, informatyczne slowka...

Zauważ, że w wielu ofertach prac wymagają, aby umieć angielski w stopniu, który umożliwia czytanie oraz tworzenie dokumentacji w języku angielskim. Dlatego im szybciej się nauczy tym lepiej dla niego. Sam jestem noga z angielskiego, ale umiem wydobyć z dokumentacji to co potrzebuje. Część słówek sobie przetłumaczę, część pominę tongue.gif Pozatym w manualu php są przykłady, na bazie których można załąpać raz dwa o co chodzi.

Jak ktoś nie umie, nie radzi sobie z pomocą w języku angielski to ma dwa wyjścia: olać programowanie, albo zacząć się uczyć, czytać, tłumaczyć.

Pozatym każdy może sobie kupić książkę, jak ktoś na poważnie chce się uczyć to nazbiera te XX zł i nie będzie mu żal.

Muszę przyznać, że jak się czyta w języku polskim to szybciej się wszystko `łapie`, ale nie można oczekiwać, że takie kursy powstaną bo ludzie to robią z własnej inicjatywy. Nikt im za to nie płaci, więc można im dziękować za tłumaczenia. Jak chcemy by było więcej materiałów w języku polskim to się sami za to zabierzmy, a nie oczekujmy, że ktoś będzie poświecał swój czas na to.
Vertical
Cytat
ale o manualu do MySQL jeszcze nie słyszałem

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/index.html
Po angielsku, ale jest
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.