Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ultrabook do kodzenia
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sweter
Hej wszystkim!

Rozglądam się za mocnym ultrabookiem do programowania.
Cechy, które są dla mnie istotne to:
* matowa matryca
* sensowna rodzielczość (więcej niż 1366x768, super jakby było FullHD)
* chcę aby komputer był mały (mniej niż 15,4") i lekki
* podświetlana klawiatura (niekoniecznie, ale fajna mieć)
* wygodna klawiatura i touchpad
* dysk SSD - 128 GB powinno wystarczyć, ale od przybytku głowa nie boli wink.gif
* najlepiej metalowa obudowa, ale to nie jest konieczne. Najważniejsze aby był solidnie sprasowany, nie wyginał się i nie trzeszczał
* długi czas życia na baterii w normalnym trybie pracy
* wydajny procesor (i7 lob i5, ale na tym za bardzo się nie znam)
* RAM'u co najmniej 8 GB
* nagrywarki nie potrzebuję
* złącza (RJ-45, HDMI/D-sub, USB co najmniej 3, słuchawki, mikrofon)

Co do odpalanego na nim oprogramowania (może być odpalone wszystko naraz):
* Ubuntu 16 lub nowsze (nie chcę mieć problemów ze sterownikami)
* PhpStorm (2 projekty)
* IntelliJ
* Spotify
* Przeglądarka
* Libre Office Writer i Calc
* GIMP
* Docker

Budżet: około 3k netto
mlawnik
Budżet?
vokiel
Ostatnio sam szukałem nowego sprzętu do pracy, wymagania miałem podobne: FullHD, 13"-14", i7, 8GB RAM (z możliwością rozbudowy do 16G), możliwość podpięcia dwóch monitorów (HDMI + DisplayPort), dysk bez znaczenia bo już miałem kupiony do poprzedniego laptopa na wymianę, bateria też mniej istotna.
No i zonk, coś sensownego zaczyna się w okolicach 5-6k, coś fajnego niestety jeszcze więcej.

Budżetu nie chciałem zmieniać, a pracuję zdalnie i nie wyjeżdżam zbyt często zatem zmieniłem wymagania - PC zamiast laptopa.
mlawnik
Ja kupiłem sensownoy sprzęt, tylko już nie kwalifikuje się pod ultrabooka - 2.16kg.
Acer v3 - i5-6200u 8GB ram, fullhd matowa matryca, aluminiowe plecy (solidny, da się otworzyć 1 ręką).
Do tego na miejscu w salonie jeszcze dokupiłem ssd 120gb - wymienili mi, a 500 mam na zapas 2449 za laptopa, 170 za dysk.

EDIT: 14 cali
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.