Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlenie z bazy 1 raz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Destrudo
Hej,

Zastanawiam się jak to zrobić, mianowicie: mam w bazie 3 rekordy w dwóch kolumnach (pole1 i pol2):

pole1 | pole2

xxxx | wwww
xxxx | treteter
gggg | gdfgg

I teraz chciałbym wartość kolumny pole1 wyświetlić tylko 1 raz, pomijając duplikaty, żeby postać powyższych danych przyjęła taką:

xxxx - wwww, treteter (czyli dane z dwóch pierwszych rekordów przy tej samej nazwie "xxxx")
gggg - gdfgg

czyli, żeby wartość pole2 była dokładana do jeden raz wyświetlonej wartości (mimo, że jest taka sama jak w rekordzie drugim.
Nie mam za bardzo pomysłu jak takie coś wykonać
Pyton_000
group by pole1

i do tego group_concat()
Destrudo
Próbuję jeszcze zrobić tabelkę z datami, kiedy dodane były rekordy z pole2, ale w tabelce stałej, tzn. wyświetlam tabelkę z ostatnimi 30 dniami i jeśli np. 1 dnia został dodany rekord : xxxx | treteter, drugiego dnia nic nie zostało dodane, a trzeciego dnia został dodany kolejny rekord, dajmy na to: xxxx| sfdsfdsfdsf, to chciałbym, aby tabelka wyglądała mniej więcej tak:

Moje obecne zapytanie wygląda tak:

1. SELECT id,data,pole1, substring_index(group_concat(pole2 SEPARATOR '</th><th>'), ',', 30) as pole2 FROM tabela group by pole1

i teraz datę wyświetli przy kazdym rekordzie, jeśli zrobie takie zapytanie:

1. SELECT id,data,pole1, substring_index(group_concat(pole2, data SEPARATOR '</th><th>'), ',', 30) as pole2 FROM tabela group by pole1

ale nie o to mi chodzi, bo tabelke chciałbym stałą i nie mam pomysłu jak coś takiego zrobić. Tabelkę mniej więcej w podobnym wyglądzie do tych różnych stron, co mierzą pozycje strony w google

I generalnie jak drugi rekord z pole1 zostałby dodany w 3 dniu, to 2 pierwsze pola powinny również mieć kreski, że w tych dniach nie było obecnego tego rekordu
Pyton_000
A na jakiej podstawie chcesz stwierdzić że dnia 1 i 2 nie było rekordów?
Destrudo
nie zostanie dodany w tym dniu żaden rekord z datą do bazy danych mysql. A te dni, to chcialbym generować w jednym ciągu dni miesiąca, a na to tez nie za bardzo mam pomysł: 1,2,3,4...31,1,2,3,4...30,1,2,3...31 itd. (w zależności ile dany miesiąc ma dni). I wtedy chciałbym wyświetlać w odpowiedniej komórce rekord, który został dodany w dniu miesiąca w tabelce (jeśli nie został dodany w tym dniu, to wyświetli myślnik bądź coś tego typu)

//nieaktualne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.