Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze sciezka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
babejsza
mam dostepna mala stronke na, na ktorym staram sie kontynuowac swoja nauke :-). Ale natknoalem sie na problem, polegajacy na tym ze uruchamiajac ja wywala mi bledy typu :

Kod
Warning: Failed opening 'nav_includes/head.php' for inclusion (include_path='apacheincludes;apachehtdocs;apachehtdocsphpmyadmin') in c:apacheuserszakupindex.php on line 13

Wiem ze po zmianie tego na pelna sciezke do stepu, typu c:apache....itd, bedzie to dzialalo, ale nie chcialbym tego robic bo po powieszeniu strony na serwerze trzeba to bedzie znowu zmieniac. Przypuszczam ze mam gdzies blad w ustawieniach php.ini, ale nie wiem gdzie. Jezeli znajdzie sie tu jakis mily czlowiek ktory by mi to objasnil to bylbym bardzo dzwieczny :-)

Pozdrawiam
babejsza
acha korzystam z phptriad 1.4
scanner
Wydaje mi się że p[owinieneś sprawdzić sekcję [include_path] w pliku php.ini.
babejsza
no tak tylko co mam tam zmienic :-) questionmark.gif
babejsza
please pomozcie :x
scanner
u mnie (FoxServ 3) odpowiedni fragment wygląda tak:
Cytat
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Paths and Directories ;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

; UNIX: "/path1:/path2"
;include_path = ".:/php/includes"
;
; Windows: "path1;path2"
;include_path = ".;c:phpincludes"
Nie mam żadnych problemów z includowaniem.
KaMeLeOn
Cytat
Wydaje mi się że p[owinieneś sprawdzić sekcję [include_path] w pliku php.ini.

Nie, nie to nie potrzebne include_path nie ma z tym nic wspólnego. php poprostu wywala ostrzeżenie bo jeśli nie znajdzie pliku, to szuka go właśnie w include_path...
Sprawdź dokładnie ścieżkę do podanego pliku i pamiętaj, że musi być ona względem GŁÓWNEGO index'u...
wirtus
w sekcji include w pliku php.ini wpisz po średnik (winksmiley.jpg ścieżkę do katalogu, w ktorym znajduje sie ów plik.

Jest to jednak kwestia starego rodzaju ustwień w php.ini. Pobierz nowszego phptriada i będzie po kłopocie... z tego co wiem jednak, to tej chwili nie nazywa się to już phptriad ylko jakoś inaczej.

Moze lepiej np krasnala?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.