symer
30.09.2017, 09:39:02
Witam . Co trzeba jeszcze umieć aby znaleźć pracę jako programista PHP.
Posiadam parę projektów ( w tym jeden dużo , coś jak portal społecznościowy) w PHP/JQUERY/JS/AJAX/WORDPRESS/BOOTSTRAP oraz inne języki programowania mniej.
Oraz także od nie dawna, tworzę projekt w Symfony 3.3 coś jak giełda motoryzacyjna. Jestem już w połowie drogi.
Od jakiegoś czasu szukam pracy . Jakieś 3-4 miesiące ale widzę, że w moim nieszczęsnym mieście Bydgoszcz słabo o pracę.
Praktycznie wszędzie szukają z minimum 2 letnim doświadczeniem. Brak ofert da Juniorów, przynajmniej w języku PHP.
Dla programistów Java i .Net aż się sypie ofertami.
Gdy się zjawiam na rozmowie. Zjawie się także 20 osób wybranych z 80 kandydatów (tak było w ostatnich firmach a ostatnio na rozmowie nawet mi powiedział ile jest chętnych) z których i tak parę osób ma już jakieś doświadczenie zawodowe a nie tylko projekty.
Nie uważam się za kogoś dobrego , bo nie jestem ale bez przesady, znam osoby co pracują w IT z mojej uczelni a mają sporo mniejszą wiedzę.
Może mi brak komunikatywności. Wymagań finansowych też nie mam dużych, bo na razie Chce się rozwijać. Proszę mi podpowiedzieć, co zrobić aby tą pracę znaleźć.
1. To, że masz kilka projektów napisanych o niczym nie świadczy, jeżeli kod będzie spaghetti albo coś jeszcze gorszego - pracy nie dostaniesz.
2. Wystaw kod na githuba, z chęcią ja (a na pewno ktoś inny również) zrobię Ci review.
3. Możliwe, że nie umiesz sprzedać własnych umiejętności - gubisz się w pojęciach, albo wręcz masz bardzo małą/brak wiedzy na tematy ważne.
symer
30.09.2017, 11:58:25
Dobry pomysł. Byłem parę lat temu jak studiowałem na rozmowie o pracę jako programista ale wtedy dojazd mi nie pasował i cały czas pracowałem w obecnej pracy i nie Chciało mi się zmieniać pracy ,bo ogólnie miałem dobrze płatną pracę. No ale pasja ważniejsza. I właśnie wtedy na rozmowie ten koleś patrzał mi w kod i nie narzekał na jakość. No ale lata minęły i nie szukałem pracy . Po prostu miałem dobrą . Mogą też twierdzić, że skoro nie szukałem pracy to już nie jestem takim samym pasjonatem.
A teraz to mało kto patrzy w kod programu. Może faktycznie to pomoże. Dzięki za info. Jak nie to się douczę jeszcze innych rzeczy.
Mylisz się - dzisiaj większość firm (a każda lepsza firma) patrzy na jakość kodu.
pyro
30.09.2017, 16:24:18
Cytat(symer @ 30.09.2017, 12:58:25 )

A teraz to mało kto patrzy w kod programu.
Nonsens. Jest dokładnie na odwrót jak mówisz. Wiele firm patrzy na to w pierwszej kolejności, a już na pewno te bardziej sensowne.
symer
30.09.2017, 18:23:45
GDyby patrzeli na jakoś kodu to by je sprawdzali a nie...jak na razie co byłem na rozmowach to tylko sprawdzali jakie mam projekty i nie patrzeli się na jakoś kodu.
Pyton_000
30.09.2017, 18:30:24
Pokaż te projekty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.