Leezard
5.02.2005, 19:22:53
witam
sprawa wyglada tak:
jest sobie strona, do ktorej napisany jest system zarzadzania, umozliwiajacy uzywanie, poza normalnym tekstem na stronie, wielu "modulow" takich jak np menu pionowe, poziome, jakas sonda, jakis katalog itd...
Oczywiscie mozna z gory okreslic na ktorej stronie co gdzie sie znajduje, ale jesli uzytkownik chcialby np na stronie jednej zamienic menu pionowe na sonde, to normalnie nie obejdize sie bez grzebania w kodzie. Macie moze jakies wlasne patenty na to jak rozwiazywac takie cos? Majac klasyczny prostokatny uklad strony z kilkoma blokami do ktorych mozna przypisac co ma w nich byc, jak umozliwic uzytkownikowi podmiane modulow bez grzebania w kodzie? I w jaki sposob to zapisywac, gdzie to trzymac itd... Jakis XML czy cos? Bo zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac
z gory dzieki za sugestie
aleksander
5.02.2005, 22:51:26
chocby to:
http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/45 chociaz ja bym sie sklaniał do używania kolejki a nie stosu. A to, w jakiej kolejności ma być wsio wyświetlane możesz zapisać np w pliku ini lub xml. Tutaj masz pole do popisu - klasa z webcity tylko to obsługuje.
Gdzieś na forum krąży kolejka Seth'a
Z całym szacunkiem dla autora wzmiankowanego artykułu, sam artykuł jest bez sensu i zawiera rażące błędy w kodzie.
I jakoś nie rozumiem, jak zastosowanie stosu, kolejki czy nawet R-drzewa miałoby pozwolić zmieniać layout strony bez grzebania w kodzie.
A bardziej konstruktywnie: polecam pobieżne zapoznanie się z Tapestry oraz z BinaryCloud.
Można próbować przepchać coś takiego przez system szablonów albo przez XSLT, albo nawet przez jakieś rozwinięcie MVC/ActionChain. Ale zawsze trzeba gdzieś pogrzebać.
Leezard
7.02.2005, 17:43:41
tzn ja mam taka wizje tego, mam sobie szablon smarty ze zmiennymi powiedzmy
- {$blok_lewy}
- {$blok_srodkowy}
- {$blok_prawy}
do tego mam jakies skrypty/moduły ktore generuja jakes informacje, wstawiaja te informacje do odpowiedniego tpl'a. w ten sposob dostaje gotowy dla danego bloku kod html.
teraz robie sobie jakas strukture z konfiguracja (parsowany xml czy cokolwiek), np zapisujac kolejne moduly w tablicy pod indeksami odpowiadajacymi nazwom blokow:
$conf['blok_lewy'] = 'jakis modul generujacy kod';
itd..
i do tego mam klase ktora dostaje referencje do obiektu smarty i tablice i w jakiejs tam metodzie sobie przypisuje wynik dzialania odpowiedniego modulu do odpowiedniej zmiennej smarty (wstawia mniejsze wypelnione przez funkcje szablony do glownego), i na koncu wyswietlam szablon (nie koniecznie w klasie)
i teraz zmiana elementow w tablicy, zmiana przypisan spowoduje zmiane parsowania smarty, czyli przypisanie wyniku danej funkcji do innej zmiennej. no i tym sposobem uzyskuje jakas tam zmiane polozen blokow na stronie
tylko nie wiem na ile to jest dobre i szukam innych rozwiazan do tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.