1) Mam problem z zarządzaniem wielkością obrazka nanoszonego na inny obrazek ( nie chodzi o przenikanie ), ale chodzi o jego wymiary wewnętrzne, otóż funkcja imagecopyresized() robi mi jego zoom - czyli zamiast manipulować całym obrazkiem zarządzam jedynie jego kadrem (np obrazek który nakładam na jakieś tło zamiast zawierać zdjęcie całej dziewczyny zawiera górną jej część a dolnej nie ma). Wiem jak przesunąć kadr z jednej części na inną zdjęcja, ale nie potrzebuje kadru, a całe foto. Skrypt poniżej.
$tlo = imagecreateTruecolor(400,400) ; $purple = ImageColorAllocate($tlo,184,3,255) ; imageFill($tlo,0,0,$purple) ; $image = imagecreatefromjpeg('foto/CL.jpg') ; imagecopyresized($tlo, $image, 0, // położenie obrazka od krawędzi tła 0, // położenie obrazka od krawędzi tła 0, // w - wewnętrzne kadrowanie obrazka - przeszuwa obszar kadru wględem szerokości 0, // h - wewnętrzne kadrowanie obrazka - przeszuwa obszar kadru wględem wys. 200 ,// w całego obrazka 200, // h całego obrazka imagesx($tlo), imagesy($tlo) ) ;
2) Szukam sposobu jak móc podzielić tekst nakładany na grafikę na linijki tak jak w html za pomocą znacznik <br> mogę zarządzić która część tekstu pod którą się znajduję. Używam do nakładania tekstu funkcji imagettftext() , na razi nie dokopałem sie do innej która by mi w jakiś sposób umożliwiała podzielenie tekstu na linijki.
Przykład:
imagettftext($tlo, 10 , // wielość czcionka 0 // nachylenie tekstu , 200 // położenie - szerokość , 250 // położenie - wysokość , $white // kolor ,'font/KFMeta-NormalTT.ttf' //czcionka ,'Lannisters always pays their debts.' // tekst ) ;
Z góry dzięki za sugestie.