Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Testy mutacyjne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Evinek
Czy ktoś z was miał styczność może z testami mutacyjnymi? Obojętnie w jakim języku.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Testowanie_mutacyjne
Biblioteka dla PHP: https://github.com/humbug/humbug

Jestem ciekaw jak to wygląda w praktyce.
Robiliście takie testy?
Jak wygląda wydajność takiego testowania?
Czy pomaga wam to przy testach jednostkowych?

Mnie osobiście temat zainteresował. Jeszcze nie próbowałem tego, ale na pewno sprawdzę i zobaczę co z tego wyjdzie.
Zapraszam do dyskusji wink.gif
mrc
To wygląda mi na testowanie testów... W mojej opinii jedyne gdzie mogłoby to się przydać, to przy testowaniu integracyjnym, gdzie jest spora szansa, że nie wyłapie się jakiegoś scenariusza.
markuz
Ja nie robiłem, ale ogólnie chodzi o sprawdzenie jakości testów, jeżeli po mutacjach testy dalej przechodzą to coś może być nie tak smile.gif Gdybym dostał jakiś projekt IT z zewnętrznej firmy gdzie są testy to na szybko własnie testami mutacyjnymi mógłbym sprawdzić ich jakość.
mrc
Wątpię, by kiedykolwiek była sytuacja, aby w żywym organizmie unit testy po prostu przeszły przy zmianie kodu testowanego - wtedy nie testowały by nic. Ale w zasadzie - trochę się czepiam. Imo lepiej przy przejmowanym projekcie samemu ogarnąć co się w testach dzieje, chociażby po to by ogarnąć w projekcie co się dzieje.

Druga sprawa, unit testy powinny być krótkie, więc na prawdę trzeba byłoby nie umieć pisać zupełnie testów, żeby coś tam pominąć. Co innego integracyjne.
Pyton_000
Testy mutacyjne przydają się gdy chcemy sprawdzić czy edge case'y są pokryte.

Testy mutacyjne działają na zasadzie podmiany warunków w żywym kodzie i puszczane na nich testy. Jeśli testy przechodzą to znaczy że jest ok. To jest o tyle fajna sprawa że nie zawsze może się udać przewidzieć każdy przypadek a testy to wychwycą. Fakt że czasami mutacja może być bez sensu ale to już samemu trzeba ocenić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.