Trochę mało informacji napisałeś.
Ja miałem potrzebę wystawienia "API" za pomocą którego można drukować przesłany plik pdf na wskazanej drukarce. W czystym PHP nie dało rady, ale OIDP testy PHP ze wsparciem Javy dały radę. OIDP to było coś w stylu:
https://www.daniweb.com/programming/web-dev...ly-to-a-printerCzyli serwer PHP stałby na windows, na tymże windows byłaby zainstalowana drukarka "drukarka1" i API PHP za pośrednictwem Javy i jej biblioteki wysyłałaby otrzymany PDF do drukarka1. Finalnie w projekcie stanęło na tym, że zamówiliśmy odpowiedni printserver od razu cały napisany w Javie, żeby nie bawić się z mixem technologii na produkcji.
Jedna rzecz mi się jeszcze przypomina - serwer musi stać na windows, bo wtedy jego sterowniki ogarniają temat. Jeśli to będzie np. Linux, to lepiej żeby drukarka miała PEŁNE SPRZĘTOWE wsparcie postscript - a o to obecnie ciężko, sam cofałem kilka lat temu świezo zakupione drukarki, bo napisane było że maja sprzętowe wsparcie, ale okazało się że tak "nie do końca" i trzeba było kupować inne modele.