Radze sobie jakoś z tym, ale nie rozumie wcale zagadnienia.
Leciwy już iconv() nigdy nie udało mi się poprawnie uruchomić

Jest jeszcze utf8_encode() i utf8_decode() też nie wiem po co to jest w sumie jak jest iconv() ktory powinien takie sprawy załatwić

Dane z bazy pobierane są poprawnie w formacie UTF-8.
$result_xml = utf8_encode($result_xml); $dom = new DOMDocument('1.0', 'UTF-8'); $dom->preserveWhiteSpace = FALSE; //$dom->loadXML(utf8_encode(clearExport($result_xml))); //probowalem tez tak $dom->loadXML(clearExport($result_xml)); $dom->save('xml/brandbank_.xml');//'.date("YmdHis").' //kasuje z xmla znaki które kolidują, szkoda, że metoda save nie dba o to :) function clearExport($value) { //$value = str_replace(';', ',', $value); //$value = str_replace('"', "'", $value); //$liczba = preg_replace('#[^0-9\.\-]#', '', $liczba);//tyo cyferki i kropka return $value; }
Mam też takąfunkcje, która wygenerowąła mi poprawny xml, jednak nie wiem czy bedzie to dobre rozwiazanie. Jak pojawi się jakiśinny znak spoza tej tablicy bedzie problem.
function polskie_znaki($string) {//zamienia polskie literki z ajaxa; $przelocznik $specialChars = [ 'Ä?', 'Ä?', 'Ĺş', 'Ĺą', 'Ĺź', 'Ĺ?', 'Ĺ?', 'Ĺš', 'Ä?', 'Ä?', 'Ä?', 'Ä', 'Ĺ?', 'Ĺ', 'Ĺ?', 'Ĺ', 'Ăł', 'Ă?', ]; $polishHtmlCodes = [ 'ą', 'Ą', 'ź', 'Ź', 'ż', 'Ż', 'ś', 'Ś', 'ć', 'Ć', 'ę', 'Ę', 'ń', 'Ń', 'ł', 'Ł', 'ó', 'Ó', ]; }