Napisałem w C++, PHP5 i Qt5 obfuskator języka PHP. Mój program jest przeznaczony dla webdeveloperów, szukam programisty PHP, który przetestowałby program, znalazł błędy, zgłosił pomysły ulepszenia programu, krytyczne uwagi.
Osoba musi mieć pewne doświadczenie w PHP (używała jakiegoś frameworka i Composera). Na swoim komputerze musi mieć zainstalowane PHP 5 i 7 i 8.
Praca polega na zobfuskowaniu w Windows lub pod Linuxem (a najlepiej i tu i tu) min. 6 ZŁOŻONYCH projektów WWW w PHP, a następnie dokładnym sprawdzeniu w przeglądarce czy projekt po obfuskacji działa poprawnie. Powinny to być projekty: bez frameworka, z frameworkiem MVC (kilka różnych ale POPULARNYCH frameworków MVC), z Composerem; w każdej z trzech wersji PHP 5/7/8. Należy próbować utworzyć złośliwe konstrukcje składniowe, z którymi obfuskator mógłby sobie nie poradzić. Trzeba przetestować zarówno obfuskator GUI jaki i uruchamiany z wiersza poleceń.
Interfejs i dokumentacja programu jest w języku angielskim, więc potrzebna jest znajomość informatycznego angielskiego.
Wzór na wynagrodzenie:
min(320zł, 60zł + 30zł * liczba_znalezionych_błędów + 15zł * liczba_sugestii_ulepszenia)
przy czym: liczba_znalezionych_błędów + liczba_sugestii_ulepszenia >= 7. Tzn. nie więcej niż 320zł, bo to jest nieskomplikowany program a sama praca jest koncepcyjnie prosta, wymaga czasu i bardziej doświadczenia w korzystaniu z PHP i oprogramowania w ogóle niż jakiś specjalnych kwalifikacji. Np. za znalezienie 3 błędów + 10 zgłoszonych sugestii płacę 300zł.
Sugestiami mogą być np. uwagi co jest niejasne/niewygodne (sprawia kłopoty) dla użytkownika w interfejsie lub dokumentacji, jakie opcje by się jeszcze przydały w programie, co można być zrobić żeby kod po obfuskacji był bardziej zagmatwany. Błędem jest np. nieoczekiwane przerwanie pracy przez program command-line'owy albo zawieszenie się GUI (podać dla jakich danych tak się dzieje), błąd obfuskacji (zobfuskowany kod PHP się nie kompiluje albo nie działa - np. pusta strona WWW - mimo że źródłowy działa - jeśli projekt z Internetu to podać adres WWW jego źródeł). Proszę nie pisać bzdetów, że czcionka powinna być troszkę większa, a po średniku powinna być spacja. Potrzebuję znalezienia istotnych błędów i ciekawych sugestii-pomysłów.
Czas testowania nie jest ważny, zależy mi na jakości a nie na czasie.
Każdego zainteresowanego proszę o podanie ile lat programuje w PHP, jakich frameworków używał, czy używał jakiegoś obfuskatora.
Wybrana osoba dostanie 64-bitową binarkę mojego programu (w tym dwa exeki: GUI + command-line) dla Windows/Linuxa (trial) i wytłumaczenie jak go zainstalować, tzn. niestety bez programu instalacyjnego, bo jeszcze go nie zrobiłem. Ponadto dostanie listę projektów z Internetu, które były już testowane, tzn. których nie ma sensu testować.
Robert Magdziarz, robert_magdziarz@wp.pl, tel.kom. 506177566