Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + PocetPC. Czy sie da?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Vengeance
Witam,

Niedługo zostane szczęsliwym posiadaczem PocetPC (model ASUS myPal).
Czy da jakoś rade (ktoś już to robił, albo widział) zainstalować na takim czymś
Apache (albo jakiś alternatywny serwer) z obsługą php (jakby do tego dało się mysql to byłoby extra).

Przyznam się bez bicia, że na google jeszcze nie patrzyłęm. Na razie licze na czyjeś dobre serce ;] Potem sam też poszukam.
ebe
Z tego co widziałem, odpalali na windows pocket 2003 różne starsze pecetowe gierki (quake 1), ale czy były one żywcem z peceta czy jakieś konwersje to nie wiem. Pozatym php i apache są chyba w źródłach więc zawsze mozna skompilować.
Vengeance
@serafin: ja bym się tak nie śmiał ;P

Po pierwsze już były motywy, że koleś uruchomił linuksa na palmie + na nim właśnie apache.

Po drugie znalazłem jeden web serwer dla palmów, jednak jest on płatny (bodajrze 60$).

Może z tym mysql przesadziłem, ale samo pytanie o webserwer i php nie uznaje za czyste szaleństwo ;P
ebe
I małe sprostowanko, po zasięgnięciu informacji. Owszem gry pc-towe się uruchamiają ale są to specjalne konwersje na pda, jeśli chodzi o php i apache'a człowiek z którym rozmawiałem nie miał pojęcia.
bregovic
Na 100% da się uruchomić php - tylko nie wiem czy na pocket win$hit też działa. Kumpel używał do prostych programów z php-GTK smile.gif
Vengeance
@bregovic: dzieki za info :] Widac, trzeba będzie kombinować i pytać na odpowiednich forach, gdy już zostane posiadaczem tego użądzonka ;P
Puciek
To sie poprostu nazywa nalog haha.gif
Vengeance
Wiem biggrin.gif Ale co zrobić tongue.gif

Bez tego zresztą, palmtop byłby mi zbędny
Puciek
Juz widze taka sytuacje, romantyczny park, ty, ona, i palmtop z zend studio i apachem happy.gif
NuLL
Będziesz kodował za pomocą rysika i dotykowego ekranu - chyba porażka....
bela
Cytat(NuLL @ 2005-03-10 00:27:11)
Będziesz kodował za pomocą rysika i dotykowego ekranu - chyba porażka....

Ja ująłbym to inaczej winksmiley.jpg Wypełnianie marnowanego czasu w szkole ( lekcji biggrin.gif )
NuLL
Wole inaczej - ja korzystam z http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44598934 czegoś takiego biggrin.gif Wyklady są baaaarrrrdddzzzoo przyjemne, okienka miedzy wykladami przelatuja duzo szybciej smile.gif Korzystam dopóki nie ęde mial pelnowymiarowego laptopika - i dalej bedzie to Sony smile.gif
cadavre
http://mobileleap.net/hph/

Czy jest coś innego? Będę miał lapka w najbliższym czasie z 400MHz CPU oraz 64MB RAM. Myślę, że powinno to wystarczyć dla silnika php. Może od czasu ostatniego posta w tym topiku coś wiadomo? Mój system to Win Mobile 5.0 Premium for Pocket PC.
TomASS
Lekki OT: NULLu drogi allegro nie potrafi znaleźc tego przedmiotu...
Master Miko
Lekki OT: Bo to było rok temu smile.gif
Fuzja
Lekki OT: Bo czasem usuwają już tydzień, dwa po zakończeniu aukcji.
Seth
Istnieje coś takiego jak ApacheCE (http://www.rainer-keuchel.de/wince/apache-ce.html)
Port Apachea 1.3 dla Pocketow.
Co do php to nie wiem.

Lepszym rozwiązaniem była by jednak komunikacja po WiFi z serwerem np. po przez PocketPutty (http://www.pocketputty.net/).

Ale mogę Ci z cala odpowiedzialnością powiedzieć, że bawienie się w programowanie używając PDA jest mało praktyczne, czasochłonne, męczy wzrok i jest mało wydajne.
Od ponad roku mam Della Axima x51v i przetrenowałem to na sobie biggrin.gif

Do oglądania filmów, słuchania muzyki, nawigacji GPS, używania komunikatorów (ale to też z dodatkową klawiaturą pod BT), grania w gry i przede wszystkim organizowania sobie czasu nadaje się świetnie, ale ślęczeć przed nim po to aby naskrobać jakiś program w php... wykluczone.

Już lepiej kupić sobie 12'' laptopa i na nim się męczyć niż na urządzeniu, które nie zostało do tego skonstruowane winksmiley.jpg
cadavre
Ogólnie palm będzie substytutem na zabicie czasu na lekcjach historii. Serwer zależy mi by był "pod ręką" by testować pojedyncze skrypty lub nawet pseudo-skrypty. Tylko jako silnik php.
Seth
Ja w takich momentach pracowałem koncepcyjnie używając kartki i ołówka winksmiley.jpg
Ale sam będziesz miał okazje przetrenować jak to wychodzi.
Niestety nie znam żadnego edytora, który by podświetlał składnie php dla Pocketów :/
Master Miko
Cytat
Ja w takich momentach pracowałem koncepcyjnie używając kartki i ołówka

OT: LOL! A jak się robi podświetlenie składni php na kartce? Przy pomocy kredek! biggrin.gif
Jakoś sobie nie wyobrażam... dokumentacja takiego kodu, a jakiekolwiek zmiany to pisanie wszystkiego od nowa tongue.gif tongue.gif

Śmieszny pomysł z tym pocket pc... ciekawe jak szybko to działa, i czy jest pod niego php5 tongue.gif
To naprawdę fajny eksperyment smile.gif
Może też spróbuję smile.gif
Nievinny
Ja to widze tak:
VPN do serwera z Apachem i php
i klawiatura laserowa pod BT
z tym, że ekranik jest jednak za mały, ale co kto lubi?
Seth
Cytat(Master Miko @ 1.11.2006, 20:22:45 ) *
Cytat(Seth @ 31.10.2006, 23:13:58 ) *

Ja w takich momentach pracowałem koncepcyjnie używając kartki i ołówka winksmiley.jpg

OT: LOL! A jak się robi podświetlenie składni php na kartce? Przy pomocy kredek! biggrin.gif
Jakoś sobie nie wyobrażam... dokumentacja takiego kodu, a jakiekolwiek zmiany to pisanie wszystkiego od nowa tongue.gif tongue.gif

(...)

Cytat('Słownik Wyrazów Obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego')
koncepcja pomysł, projekt, obmyślony plan działania, plan utworu;
(...)
koncepcyjny odnoszący się do koncepcji; twórczy.
koncept trafny pomysł, szczęśliwa myśl; projekt;
(...)

Więcej dowiesz się z tego adres:
http://www.slownik-online.pl/kopalinski/C6...5E900399614.php
no i zapewne na lekcjach polskiego skoro jeszcze nie miałeś okazji...

Miłej lektury tongue.gif
cadavre
Jak na razie obaczymy test z HPH. smile.gif Zdam relację jak tylko zainstaluję i sprawdzę. smile.gif
Master Miko
SETH: To był raczej wątek humorystyczny i mała naditerpretacja Twoich słów, przez którą nie chciałem Cię urazić tongue.gif
A może tego "koncepcyjnie" nie doczytałem? Wiesz. Ludzie czytają całe słowa odrazu - nie litery. Ja czytam całe zdania odrazu - nie słowa tongue.gif tongue.gif

Przerywając OT, jestem bardzo ciekawy wyników Twoich prac badawczych cadavre - btw jakiego sprzętu używasz?
Seth
Cytat(Master Miko @ 1.11.2006, 22:58:36 ) *
A może tego "koncepcyjnie" nie doczytałem? Wiesz. Ludzie czytają całe słowa odrazu - nie litery. Ja czytam całe zdania odrazu - nie słowa tongue.gif tongue.gif

Tylko, że ludzie rozumieją czytane słowa...

Ale spokojnie, nie uraziłeś mnie. Nieźle się ubawiłem ;D
cadavre
Acer PDA N311

Miałem zdać relację. MobileHPH działa i obsługuje co pisze. Wszystkie pięknie w połączeniu z klawiaturą BT jak w opisie HPH. Brak tylko bazy MySQL. smile.gif Poza tym jeszcze ekranik mały troszkę irytuje i brak porządnego edytora. :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.