Kocurro
15.03.2005, 10:53:45
Witam,
Problem jest taki. Mam tabelke w niej okolo 50 tysiecy rekordow. Teraz potrzebuje dolozyc kolumne PRIMARY KEY z auto_increment. Ale to nie mozna tak latwo wcale zrobic - gdyz pojawiaja wpisy o takiej samej wartosci tej kolumny rownej 0 - poniewaz dopiero co ta kolumne utworzylem.
Jak teraz zrobic cos takiego, by dolozyc nowa kolumne a nastepnie wpisac do niej kolejne liczby 1, 2, 3 itp itd...
Czy moze mozna to zrobic jednym posunieciem ?
Efekt jaki chce uzyskac to taki by kazdy rekord mial swoj unikalny numer.
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam,
Łukasz
nospor
15.03.2005, 11:03:18
On ci tworzy takie same wpisy, bo już pewnie masz jakieś pole, które jest PRIMARY_KEY. Jeśli ci to nie potrzebne, to usuń z tego pola PRIMARY_KEY, i dopierow wtedy stwórz nowe pole jako PRIMARY_KEY (zadziala - sprawdzilem)
Kocurro
15.03.2005, 11:12:46
No właśnie do tej pory nie było tam żadnego pola typu KEY a co dopiero PRIMARY KEY.
Kurde to mozę u mnie coś albo MySQL na kompie siada (bo testuje na laptopie) albo phpMyAdmin coś szwankuje.
No nic - dzięki za informację, że musi działać - wiem teraz, że gdzieś jest błąd i mniej więcej gdzie go szukać.
Pozdrawiam,
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.