Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ponumerowania kolejne pól - czyli tragedia...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Kocurro
Witam,

Problem jest taki. Mam tabelke w niej okolo 50 tysiecy rekordow. Teraz potrzebuje dolozyc kolumne PRIMARY KEY z auto_increment. Ale to nie mozna tak latwo wcale zrobic - gdyz pojawiaja wpisy o takiej samej wartosci tej kolumny rownej 0 - poniewaz dopiero co ta kolumne utworzylem.

Jak teraz zrobic cos takiego, by dolozyc nowa kolumne a nastepnie wpisac do niej kolejne liczby 1, 2, 3 itp itd...

Czy moze mozna to zrobic jednym posunieciem ?

Efekt jaki chce uzyskac to taki by kazdy rekord mial swoj unikalny numer.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam,
Łukasz
nospor
On ci tworzy takie same wpisy, bo już pewnie masz jakieś pole, które jest PRIMARY_KEY. Jeśli ci to nie potrzebne, to usuń z tego pola PRIMARY_KEY, i dopierow wtedy stwórz nowe pole jako PRIMARY_KEY (zadziala - sprawdzilem)
Kocurro
No właśnie do tej pory nie było tam żadnego pola typu KEY a co dopiero PRIMARY KEY.

Kurde to mozę u mnie coś albo MySQL na kompie siada (bo testuje na laptopie) albo phpMyAdmin coś szwankuje.

No nic - dzięki za informację, że musi działać - wiem teraz, że gdzieś jest błąd i mniej więcej gdzie go szukać.

Pozdrawiam,
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.