Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zalozenia dla bazy danych na serwis wielojezyczny
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
shl
Witam

Mam prosbe o pomoc w przygotowaniu ogolnym, schematu na baze danych dla serwisu wielojezycznego.
Serwis na poczatek mialby byc w 3 jezykach: Polski Angielski i niemiecki.
I tu problem jak przygotowac tabele jak je posegregowac i ustawic by w miare prosty sposob obslugiwac serwis w 3 jezykach. I nastepnie zeby dodanie kolejnego jezyka nie sprawilo klopotu.
Czy dla kazdego serwisu przygotowac kopie tabeli tej co glowna czyli w jezyku polskim? Czy moze w tabeli np: skladajacej sie z 3 pol ( ID | Nazwa | Opis ) dodawac kolejne pola ( Nazwa_EN | Opis_EN ) dla kolejnych jezykow kolejne pola?
Nie wiem jak sie do tego zabrac zeby mialo to rece i nogi i rozbudowa o kolejne jezyki nie sprawila klopotu ? Bardzo prosze o sugestie lub kierunek w ktorym isc smile.gif

Pozdrawiam
SongoQ
Baza -> utf-8

Mozesz dozucic dodatkowe pole ktore identyfikuje jezyk, wyjasnienie.
Tak jak ty to zaplanowałes to kazde dodanie jezyka powoduje przebudowanie bazy, a to kazdy wie jest niezalecane. Robisz na zasadzie, ze dodajesz jedno pole z id jezyka i nastepnie jak cos wyciagasz z tej tabelki to identyfikujesz jezyk i wybierasz rekordy z danym jezykiem.
shl
Hymmm nie wiem czy dobrze to zrozumialem?
Przyklad:
Tabela Produkt

(ID_Produktu | Nazwa | Opis | Jezyk )
1 | DVD | NOWE DVD | PL
2 | DVD | NEW DVD | EN
3 | DVD | NEU DVD | DE

tylko teraz co kazdy produkt bedzie mial inny numer mimo ze ten sam rodzaj towaru, ale inny jezyk.
Czy w takim razie trzeba by dodac kolejne pole ?

( ID | ID_Produktu | Nazwa | Opis | Jezyk )

1 | 1 | DVD | NOWE DVD | PL
2 | 1 | DVD | NEW DVD | EN
3 | 1 | DVD | NEU DVD | DE

Tak to ma mniej wiecej wygladac ?
Dobry kierunek ?
Mar3k
Bardzo dobry kierunek.
Tak samo zrobiłem i bardzo ładnie działa

Pozdrawiam
SongoQ
Dokladnie o to mi chodzilo.
shl
A tlumaczenia menu, formularzy itp rzeczy.
Czy to tez trzymac w bazie czy raczej w plikach php i podmieniac.
Tak jak to widzialem w wielu aplikacjach ktore maja obsluge wielo jezykowa.
I wystarczy ze ktos dopisze tlumaczenie wzoru ( slownika) i juz jest kolejna wersja jezykow.
SongoQ
Tlumaczenie aplikacji to juz inna kwestia.
shl
Inna czyli zupelnie nia taka jak to w temacie czyli co, odejscie od bazy danych na rzecz slownika w pliku php ?
Jesli mozna to prosze o jakies wskazowki.
SongoQ
Sam sobie odpowiedziales. Przyklad phpMyAdmin przegladnij sobie strukture katalogow i plikow.
orson
witam ..

nie wiem czy dwa id sa dobrym wyjsciem ... mozesz, przy tworzeniu tabeli ustawic klucz na id oraz na jezyk ... wtedy masz kazdy dokument/produkt pod jednym id ale dodatkowo identyfikowany przez jezyk, czyli:
Kod
1 | DVD | NOWE DVD | PL
1 | DVD | NEW DVD | EN
1 | DVD | NEU DVD | DE

2 | DVD | NOWE DVD 2 | PL
2 | DVD | NEW DVD 2 | EN
2 | DVD | NEU DVD 2 | DE

takie rozwiazanie jest chyba jest lepsze niz dwa id [ latwiej sie odniesc elementu bo wystepuje pod jednym id]

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.