Chce na mojej stronie php wyswietlic tabele z kolumnami nazwa zabytku, Opole, Warszawa, Szczecin, Zakopane, w których znajdują się odpowiednio nazwy zabytków, a potem jeżeli występuje on w Opolu, Warszawie, itd. to słowo "TAK" a jak nie, to słowo "NIE".
Mam następujący kod php:
<?php $zapytanie = \"SELECT * FROM zabytki, miasta WHERE zabytki.id_miasta = miasta.id_miasta OR
D R BY zabytki.nazwa ASC\"; $wynik = mysql_query ($zapytanie) or die (\"nie mozna wykonac zapytania\"); echo \"<TABLE width='900' border=0 ALIGN='CENTER'>\"; echo \"<tr>\"; echo \" <td>Nazwa zabytku</td> <td>Opole</td> <td>Warszawa</td> <td>Szczecin</td> <td>Zakopane</td>\"; { $id_miasta = $row[1]; $nazwa = $row[2]; if($id_miasta == \"1\") { } else { } if($id_miasta == \"2\") { } else { } if($id_miasta == \"3\") { } else { } if($id_miasta == \"4\") { } else { } } ?>
Wynik wygląda mniej więcej tak:
Chodzi o to, że zamiast jednego wiersza pokazują się 4 z tą zamą nazwą. Jak pisałam distinct przed selectem lub group by na końcu, zapytanie pobierało tylko jeden pierwszy wiersz dla każdego zabytku, tzn. wpisywało "TAK" w kolumnie Opole i "NIE" w reszcie, mimo, że powinno wpisać "TAK".
Jeżeli ktoś coś z tego co napisałam zrozumiał i ma pomysł jak to można rozwiązać, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam,
~miki