Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zablokowac cofanie strony?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
holand
witam!
mam pytanako? wie ktos jak w prosty sposob (lub nie tak bardzo prosty ) zablokowac cofniecie strony? chocdzi mi o to aby niemozanbylo cofnac jej za pomoca przycisku wstecz. mam skrypt z testem i po oddaniu an nie pytania mozna wrocis do niego co jest oczywiscie zle. dzieki z gory.pozdrawiam
Vertical
Nie znam takiego sposobu, ale można zawsze stworzyć sesję albo ciacho, które będą pozwalały tylko jednorazowo wypełnić test
dr_bonzo
Nie zablokujesz userowi mozliwosci powrotu do strony z testem (moze on zobaczyc pytania ponownie), mozesz co najwyzej zablokowac ponowne wyslkanie formularza ciastkiem (user moze je usunac), wg IP (niedokladna identyfikacja).
siemakuba
Witam, na dzień dobry - dzień dobry :)

IMHO najprostszy sposób zablokowania cofania strony jest dostępny via JS. Nie wiem czy to będzie spełniać twoje oczekiwania, ale można to zrobić tak:

Kod
zamiast:

<a href="nastepna.html">dalej</a>

dajesz:

<a href="javascript:window.location.replace('nastepna.html')">dalej</a>

Oczywista, logicznym wydaje sie napisanie funkcji, i wywoływanie funkcji w linku, zamiast bezpośredniego odwolania do metody replace().
(np. <a href="java script:doReplace('page.html')">dalej</a>)

Co to daje? Takie przejście daje tyle, że strona, z której dajesz replace() na inną nie jest zapisywana w historii przeglądarki. Nie można do niej więc powrócić za pomocą historii lub przycisku "Wstecz" w przeglądarce.

vide: window.location.replace@msdn

mam nadzieje, że pomoże ;)

pozdr.
dr_bonzo
Walkowane 100 razy -- a co jak wylacze JS? strona bedzi eniefunkcjonalna i sobie pojde...
siemakuba
Prawda,
podałem tylko sposób w jaki można to zrobić i jakiego nikt wcześniej nie podał.
Wybór rozwiązania będzie należał do autora posta - on zdecyduje czy olać userów z wyłączonym JS czy nie.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.