Witam, to moj pierwszy post. Bardzo potrzebuje pomocy.
Oto moj problem, praktycznie nie potrafie go ruszyc. Prosze o jakies naprowadzenie, no chyba, ze znajdzie sie ktos, kto to machnie od reki ;]
Mam tabele "events" w bazie. Tabela ma kilka kolumn. Mnie interesuja kolumny: 'When', 'Text' i 'Prefix'. 'When' to pola typu 'timestamp', w ktorej jest data i czas, reszta kolumn normalna typu 'varchar'. Ok. Teraz, w kolumnie 'Prefix' są różne dane. W kazdym polu moze być jedna z czterech wartosci: (puste pole, +, -, *). Mnie interesuje ostatnie zdarzenie krytyczne sygnalizowane * lub +. Więc przeszukuję kolumne 'Prefix' od dołu sortując ją wg daty (a propos z tym tez mam problem, order by When nie dziala, nie wiem czemu). Lecac od dołu, napotykam pierwszy znak (pomijajac puste pola), jesli jest to gwiazdka to mam od razu wyswietlic komunikat o czasie zdarzenia (kolumna 'when') i zdarzeniu (kolumna 'text') odpowiadajace polu z gwiazdka. Tak samo jest z +. Jednak najwiekszy problem jest z minusem. Jesli ostatni znak to minus, wtedy szukam, ktorego plusa on resetuje (slowem minus zabija plusa o tym samym komunikacie w kolumnie text). Az do momentu gdy natrafie na niewyzerowanego plusa przez minusa lub trafie na gwiazdke. Czy ktos jest w stanie mi pomoc? Dziekuje. Mam nadzieje ze to jest w miare jasne.
Ok! juz wiem czemu 'When' nie dziala, to zastrzezony wyraz Mysql, zmienilem na Whenl i jest Ok.
Skoro nikt nie potrafi mi pomoc, to chociaz napiszcie jak mam znalezc ta pierwsza gwiazdke...jaki warunek lub petla? Potem sobie juz dam rade. POMOCY.