Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: opendir() i readdir()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rastman
Chcę zrobić fotoalbum. Do wyświtlania miniaturek z danych kategorii na ekranie chcę użyć opendir() i readdir(), żeby łatwo było zmieniać zawartość folderów. Mam pytanie jak z szybkóścią działania skryptu korzystającego z tych funkcji, jeśli np. w jednym folderze będzie 100 zdjęć po kilkaset kB?
strife
Cytat(Rastman @ 2005-05-16 22:50:06)
Chcę zrobić fotoalbum. Do wyświtlania miniaturek z danych kategorii na ekranie chcę użyć opendir() i readdir(), żeby łatwo było zmieniać zawartość folderów. Mam pytanie jak z szybkóścią działania skryptu korzystającego z tych funkcji, jeśli np. w jednym folderze będzie 100 zdjęć po kilkaset kB?

To, raczej zależy od szybkości serwera jak i dobrego kodu. Im lepszy kod, bardziej zoptymalizowany tym będzie szybciej.
crash
Jeśli chcesz za każdym razem generować miniaturki to to i tak nie sprawdzi się i szybko zniechęci przeglądającego...
Rastman
miniaturki zrobie sobie w photoshopie. chodzi o to, zebym mógł sobie szybko wrzucać na serwer np: foto.jpg i foto_mini.jpg, zmieniać zawartość folderu. readdir sprawdzi czy w nazwie jest mini i wyświetli thumbnaila na ekranie w postaci odnośnika do zdjęcia dużego.
Problem w tym, że readdir będzie przeszukiwał wszystkie pliki w katalogu. czyli np: 100zdjęć i 100 miniaturek sprawdzi, zanim wyświetli pełna listę
crash
A jeśli tak to bez problemu... Odczytywanie katalogu i ewentualne file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wykonuje dość szybko...
Rastman
dzięki, właśnie o taką informacje mi chodziło zanim zabiore się do pracy

Wszystko działa cacy, ale mam pytanko. Ponieważ w katalogach jest sporo zdjęć chciałbym, żeby się dynamicznie dzieliło na strony np: po 20 miniaturek wyświetlonych na stronie. Jak sprawdzić ile jest plików w folderze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.