Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Diablos
wiem, ze tablicy mozna uzywac np. zamiast napisac

1. <?php
  2.  
  3. $cos = '1';
  4. $ktos = '2';
  5.  
  6. ?>

to piszemy:

1. <?php
  2.  
  3. $tablica = array(
  4.  cos -> '1';
  5.  ktos ->'2';
  6. );
  7.  
  8. ?>

Ale jakie to ma szersze zastosowanie ? Bo na pewno jest uzywane w jakichs bardziej zagmatwanych sytuacjach i ułatwia to sprawe.
dr_bonzo
nie
'cos' -> 3;
tylko
'cos' => 3;

Zastosowanie: hmm nic mi do glowy nie przychodzi. Po prostu koduj i jak dojdziesz do stanu ze bedziesz mial cos takiego:
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna_1 = 'aaaa';
  4. $zmienna_2 = 'aaasdaa';
  5. $zmienna_3 = 'aasdsaa';
  6. $zmienna_4 = 'aacaa';
  7.  
  8. ?>

to uzyj tablic.

O -- to bedzie lepsze: http://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php
Fipaj
@Diablos - otwierasz ostatnio coraz więcej bezsensownych topiców.

Przeczytaj manual - od deski do deski - pomaga!
Diablos
Heh, nie wiem czy bezsensownych. Pytam poprostu ludzi, ktorzy juz troche w tym siedzą do czego uzywa sie zazwyczaj tablicy, przy jakich skryptach czesto ułatwiaja prace itd. W manualu przeciez mi tego nie napiszą. Chodzi mi poprostu o jakąs wymiane poglądów i przedstawienie swoich rozwiazan.
SongoQ
Cytat
Chodzi mi poprostu o jakąs wymiane poglądów i przedstawienie swoich rozwiazan.

Jaka wymiana pogladow, kazdy osoba ktora programuje wie do czego tablice sluza i jak je uzywac. Podobnie jest z osobami ktore ucza sie programowac, posiedzisz chwilke nad jakims algorytmem i zrozumiesz idee tablic. Bez sensu pisac takie posty, lepiej kup sobie ksiazke podstawy algorytmow lub podstawy programowania.
Pigula
ja proponuje otworzyc nowe forum gdzie ludzie beda mogli zadawac takei pytania. a tablica to najproscie wytlumaczyc jako miejsce przechowywania zmiennych tego samego typu (choc w php to nie jest obowiazkowe z tego co wiem) powiazanych jakos ze soba np. liczba punktow z kolejnych testow. zamiast 10 roznych zmiennych masz tablica[0...9]

BTW: zauwazylem ze ludzie jak widza prosty przyklad nie potrafia go wykorzystac w bardziej zlozonym problemie. moze trzeba ludzi odrazu uczyc pisac systemy operacyjne tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.