Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja Interpretera PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
polibode
Witam

Mam pytanie:
1.Jak skonfigurować php aby nie rozrózniane były wielkości liter.
2.Druga sprawa to pobieranie wartości z bazy danych i znaczenie nazw kolumn w MSSQL, php rozrożnia wielkości nazw kolumn w bazie. Czy możliwe jest takie skonfigurowanie aby tego nie robił?
Przykład....
  1. <?php
  2.  
  3. $user->connection_db();
  4.  
  5. $zapytanie=&#092;"exec intra_wusr_ABCProduktuP6 '$dataod','$datado','$oddzial','$grasort','prod','$PodGrAsort1','$PodGrAsort2','$roz_anal'\";
  6.  
  7. $wykonaj = mssql_query ($zapytanie);
  8.  
  9. while($wiersz=mssql_fetch_array ($wykonaj))
  10. {
  11. $symkar_calosc[] = $wiersz['SymKar'];
  12. $opis_calosc[] = $wiersz['Opis'];
  13. $netto_calosc[] = $wiersz['Netto']; //na potrzeby wspolczynnika
  14. $sprzProcent_calosc[] = $wiersz['SprzProcent'];
  15. $sprzProcentNar_calosc[] = $wiersz['SprzProcentNar'];
  16. $ProcentProd_calosc[] = $wiersz['ProcentProd'];
  17. $Zysk_calosc[] = $wiersz['Zysk'];
  18. $marza_calosc[] = $wiersz['Marza'];
  19. $kategoria_calosc[] = $wiersz['Kategoria'];
  20. $rotacja_calosc[] = $wiersz['Rotacja'];
  21. }
  22. $row_count_calosc = mssql_num_rows($wykonaj); 
  23.  
  24. ?>
donpablo
php rozróżnia wielkość liter bo tak go stworzono zresztą jak większość języków programowania. W dużym programie byłby niezły burdel gdyby np. zadeklarować zmienną $aaa oraz $AAA. Bo w grucie rzeczy byłoby to to samo. Dla kogoś kto 3 miesiące później analizował by te wypociny i raz napotkał $aaa a innym razem $AAA poje...ło by sie w głowie
eS...
ad.1,2
nie lepiej zamienic wszystkie literki na małe albo duże?? problem z głowy, a odpowiednia funkcja leży w manualu smile.gif
polibode
tak , tylko jak w moim przypadku pociągniesz dane z bazy danych?

Przypominam np....
  1. <?php
  2.  
  3.  $ProcentProd_calosc[] = $wiersz['ProcentProd'];
  4.  
  5. ?>

kolumna w bazie ma powiedzmy nazwe procentprod, a ja piszę ProcentProd i co teraz?
eS...
no to zamien na male albo duze przed zapisem do bazy
polibode
nie rozumiesz mnie , albo nie analizujesz kodu....(ja nie zapisuję, lecz czytam z bazy )
Już wiem , ze nie mozna tego dokonac i wystarczy.... Skoro nie pisales nigdy procedur lub funkcji w T-SQL i nie analizujesz wczesniejszego mojego kodu , to proszę nie zawracaj..
eS...
analizuje i wiem ze chcesz odczytac
a przeciez zeby odczytac musisz wczesniej zapisac, wiec zapisz malymi i bedzie bez probemu odczytywal o to mi chodzilo , sie nie irytuj
polibode
niekoniecznie zapisuję przez php, może inny program to robi smile.gif inna aplikacja, inny człowiek...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.