czesc

zastanawiam sie jakich zasad i dobry rozwiazac sie trzymac by efektywnie dzialalo wyszukiwanie w serwisie. chodzi mi o strukture tabel, ich podzial (jedna, dwie...), rozwiazanie programistyczne php.

wiadomo, dla malych serwisow z mala iloscia odwiedzin i uzytkownikow mozna to zrobic na kolanie (chooc to zle przyzwyczajenie) ale juz dla poteznych serwisow obslugujacych setki tysiecy (a napewno milionu) uzytkownikow to już zaczyna robic sie problem.

np. mamy tabele uzytkownikow gdzie sa podstawowe ich dane oraz tabele... bo ja wiem... moze byc zakupow ktore zrobili w sklepie (internetowy) - cokolwiek.
jesli chcemy wyszukiwac nazwe towaru, rodzaj towaru... po wszystkich (lub prawie) polach tabeli zakupow oraz przez dolaczone w zapytaniu tabeli przeszukiwac takze dane uzytkownika, to czy dobrze jest przeszukiwac po tych dwoch tabelach (uzytkownikow i zakupow) czy tez moze nalezy podejsc do tego inaczej?

dodam, ze w serwisie powinno byc jedno okienko do przeszukiwania (taki standard)

jak np. patrzylem do PHPBB to tak jest tabela obejmujaca wszystkiew slowa wpisane do forum i to na nij odbyw sie przeszukiwanie... czy to dobre rozwiazanie, jakie sa inne?

pozdrawiam