Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Image]Przyciemnianie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Spirit86
Witam, mam następujacy problem, muszę napisać funkcje, która stworzy na obrazku pasek (10px wys. , szer. 100%), który będzie półprzeźroczysty.

Dajmy na to mamy obrazek

chcę aby od dołu ciągnął się ten pasek (szer. 100%, wys. 10px) i żeby był on czymś w rodzaju przyciemnienia, dajmy na to przezroczystość 10%

Czy to jest wogóle wykonalne rolleyes.gif

a i jeszcze jedno, tworzę napis
  1. <?php
  2. $napis = ImageString($im, 1, $x_pos, $size_y-8, strtoupper($nick), $textcolor);
  3. ?>

da się jakoś sprawdzić, czy mieści się na ekranie? smile.gif
crash
imagecolorallocatealpha" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do koloru z przeźroczystością. A co do tego czy się zmieści to niebardzo bo nie odczytasz bezpośrednio z php rozmiaru okna przeglądarki.
Spirit86
chodziło mi o rozmiary obrazka smile.gif a przyciemnianie jest git, thx .
Chcę zrobić, żeby przy problemach z długością zmiejszał czionkę, to akurat byłoby proste, gdyby tylko wiedział jak sprawdzić, czy się tekst zmieścił na obrazku
crash
Albo po prostu zobacz ile pikseli (pikselów?) zajmuje jeden znak i pomnóż razy ilość znaków w ciągu. Jeśli wyjdzie większe niż rozmiar obrazka to zmiejsz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.