Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z prawami dostepu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
warka81
Czesc!
Moj problem polega na tym, ze mam formularz zgloszeniowy, z ktorego dane maja byc wysylane na maila oraz dodatkowo zapisywane na ftp-ie w formacie *.xml.
Wszystko ma byc zapisywane w unikalnych plikach, np. Nazwisko."_".$Imie.".xml" w katalogu, do ktorego dostep ma jedynie admin, w celu zapewnienia wiekszego bezpieczenstwa danych osobowych.
Jednakze z poziomu skryptu potrafie utworzyc i zapisac jedynie pliki w katalogu ogolnodostepnym, z chmodem 0777.
W moim przypadku uzytkownik nie moze miec wgladu i prawa kasowania i modyfikowania danych w katalogu, jedynie ma istniec mozliwosc dodania nowego pliku xml-owego z danymi osoby wypelniajacej formularz.

Prosze o pomoc!!!
crash
A może zostaw uprawnienia katalogu, a po prostu do nazwy pliku dodawaj jakieś pare unikalnych znaków (z np. md5()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) i do tego katalogu wrzuć jakiś index.html dzięki czemu nie będzie można przeglądać zawartości katalogu, a samą nazwę pliku xml będzie też trudno znaleźć... A jeśli chcesz zostać przy swoim pomyśle spróbuj użyć chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual przed i po zapisywaniu pliku xml.
warka81
Cytat(crash @ 2005-08-01 12:25:40)
A jeśli chcesz zostać przy swoim pomyśle spróbuj użyć <a href="http://pl.php.net/chmod">chmod[/URL] przed i po zapisywaniu pliku xml.

No wolalbym, zeby to bylo podobnie jak mowilem, ale jak mu probuje ustawic chmod z poziomu skryptu to mi nie pozwala.
Nie wiem jak to obejsc, bo nie wiem jak podac w skrypcie, zeby mogl mi zapisac ten plik chociazby z poziomu admina (katalog mam na haslo), a nie z poziomu przegladajacego strone.
Nie wiem co byloby w tym przypadku najlepszym rozwiazaniem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.