Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL i PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
dvc
Jakieś bazy najczęściej używacie i dlaczego akurat jej?
kryr
znow mowie: technologie to raczej klient wybiera...
castor
Hyper!! Hawai !!!

przeniescie to do MYSQL albo to najlepiej wyrzuc bo cos takiego to juz bylo! angrysmiley.gif
kryr
Cytat
Hawai
winksmiley.jpg
castor
questionmark.gif? co ty kryr?? licznik nabijasz? :wink:
kryr
nick jest troszku inny, winksmiley.jpg
HaRy
to moze teraz na temat :!:

ja uzywam MySQL'a, ale niestety od niedawna zmuszony jestem pracowac na serwerze z PostgreSQL'em, a za zadne skarby niemoge tego badziewia zainstalowac u siebie w domu pod XP ...

MySQL jest bardzo szybka , latwa w instalacji i obsłudze ... a inne bazy ... są jeszcze inne winksmiley.jpg ?
carampuc
> MySQL jest bardzo szybka , latwa w instalacji i obsłudze ... a inne bazy ... są jeszcze inne

Dodajmy jeszcze: nie ma obsługi transkacji, zagłębionych zapytań i paru innych rzeczy...
Powiem może coś dziwnego, bo MySQL traktowana jest przez wielu jako prosta baza dla początkujących. Aby tak naprawdę korzystać z niej nie raz i nie dwa trzeba się mocno nagłowić - choćby żeby realizować coś na kształt transakcji... A tu już wiedza pt. "Hurra! Umiem wyciągnąć dane z 2 tabel jednocześnie!" nie wystarcza.

Carampuc
hyper
Moze bedziemy rozmawiac o MySQL 4, skoro juz niedlugo sie ukaze? a nie narzekacie na braki MySQL 3...

Moja podroz w swiat w php zaczalem wlasnie od bazy PostgreSQL. Troche
to dziwne, ale zaczynajac programowanie w php od razu rzucilem sie na
bazy danych (nie majac wtedy zielonego pojecia ani o php, ani o SQL-u smile.gif ).

Wlasciwie to wszystkie dotychczasowe wersje php.pl byly oparte o Postgresa, a ostatnia wersja mozna bylo bez problemow uruchomic z
MySQLem (serwis posiadal specjalna warstwe laczenia sie z baza).
dvc
widze żę zacząłem tak samo jak Ty Hyper z jednym wyjątkiem ja coś liznąłem o SQL'u
Mistycus
Cytat
ja coś liznąłem o SQL'u
Smaczne było? :wink:
dvc
Cytat
Smaczne było? :wink:

Przypieczentowałem to wymiotami laugh.gif
Sir Blade
ja tez zaczynalem na postgreSQL'u ale nie z wlasnej woli... taka baza byla na uczelni zainstalowana a pytania pod adresem administratorow czemu nie mySQl byly kwitowane prosta odpowiedzia bo nie
dvc
Cytat
ja tez zaczynalem na postgreSQL'u ale nie z wlasnej woli... taka baza byla na uczelni zainstalowana a pytania pod adresem administratorow czemu nie mySQl byly kwitowane prosta odpowiedzia bo nie

bo pewnie admin był tak rozwinięty intelektualnie jak niektóre blondynki smile.gif

ja też raczej z musu Postgres ale nienarzekam teraz
wcześniej owszem wszyscy na MySQl'u prqcowali a ja sam czułem się jak wygnaniec - outsider
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.