Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wicko
Witam.. znowu.. tongue.gif

Teraz mam prosty, ale glupi problem.. Wyszukiwanie :-)

Otóż: mam sobie galerię, a w niej fotki z opisami.. i wszystko działa.. no - prawie..

Przy wyszukiwaniu do wyświetlenia wyników używam if:
  1. <?php
  2. $szukane=strtolower($_POST['search']);
  3. $string=strtolower($gallery[2]);
  4.  
  5. if (strstr($string, $szukane)==$string) {
  6. ?>

No i ok, szuka ładnie.. ale nie wiem czemu wyniki zwraca tylko jeżeli szukana fraza znajduje się na poszątku stringa :/

wcześniej probowalem uzyc
  1. <?php
  2. if(strpos('blable', 'ble')===true)
  3. ?>

ale to tez nie dzialalo :/

co zrobić, żeby wyszukac w stringu dany tekst z pola tekstowego? i obojętnie czy szukana fraza znajduje się w środku, na końcu czy na początku stringa - ja chcę wszystko, co ma w sobie szukaną frazę :-)
toczek
poczytaj w manualu co zwraca strstr i bedziesz mial odpowiedz smile.gif dlaczego tak ;].
Sprobuj uzyc funkcji substr_count() do wyszukiwania czy wystepuje text.

co do podanego przez Ciebie zastosowanie strpos to nie wiem przyznam sie smile.gif.
nospor
przychylam sie do rady przedmówcy. Ty zanim zadasz pytanie zajrzyj wpierw do manuala.
Cytat
wcześniej probowalem uzyc
<?php
if(strpos('blable', 'ble')===true)
?>
ale to tez nie dzialalo :/
Pewnie że nie. Przecież strpos zwraca int a ty porównujesz go typem do boolean i wartością do true. Ten warunek nigdy nie będzie spelniony. Owszem strpos może zwrócic boolean ale tylko false gdy nie znajdzie. Twój warunek powinien wyglądać więc tak:
  1. <?php
  2.  
  3. if(strpos('blable', 'ble')!==false)
  4. //lub
  5. if(strpos('blable', 'ble'))
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.