Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blog+ :: PHP Blogging System
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Vengeance
Witam,

Nie będę się tu wielce rozpisywał, bo zrobiłem to już na własnym blogu.
Daje do oceny napisany ostatnio mini system blogowy. Będzie jeszcze rozwijany, ale sam nie wiem w jakim tępie.

Wszystkie informacje na jego temat ukazują się na moim blogu;
http://devblog.strefaphp.net

Obecna wersja oznaczona jest cyferkami 1.1:
Linki
Kod
[b]Uwaga![/b]
   Jeżeli chcecie zainstalować Blog+ na serwerach Unixo-podobnych (Linux, *BSD) pamiętajcie by w plikach:
      /index.php
      /admin/index.php
      /install/index.php

zmienić znak rozdzielania "include_path" ze średnika na dwukropek. Niezgodność tą powoduje Creole. W przyszłości się jej jakoś pozbędę.
strife
Eee...
Cytat(http://vengeance.strefaphp.net/Blog/)
Dir /home/vengeance/Blog/theme/sexytheme not found
Vengeance
Bo ktoś zmienił :] Jakbyś wszedł do panelu admina to mógłbyś zmienić theme na standardowy.
NuLL
Prócz tego, że w niektórych miejscach jest kod w 90% skopiowany z phiend-a 2 zastrzeżeń nie mam.
Vengeance
Kod powstawał zanim Phiend2 w ogóle się pojawił na tym forum.
Jedycznie potem Request i Response zostały podpatrzone.
Jim
  • po co odnośnik do nieistniejacego szablonu?
  • klikam na tytul (Vengeance DevBlog) i wyswietla sie info ze nie ma takiej strony, to samo jak klikne na kategorię (w tych linkach podales 'index.php?paramtry' a w reszcie linkow nie ma nazwy pliku
  • w stopce jest dwupikselowe rozjechanie layoutu
co do panelu admina
  • nie ma polskich liter
  • przydaloby sie wyswietlanie ilosci komentarzy do wpisu w dziale archiwum
a tak ogolnie to podoba mi sie. popraw i zrob więcej szablonów i będzie git. cool.gif

pozdrawiam
Vengeance
Sam szablonów więcej nie zrobie :/ XHTML+CSS to moja "pięta achillesowa" i ciężko mi coś dobrego zrobić. A fuszerki nie lubie. Jeśli ktoś będzie miał ochote coś przygotować to wtedy na pewno wstawie.

Co do panelu admina: gdzie nie ma pl znaków? Wszędzie? To nie możliwe :] Mnie wszystko działa, innym też. Może masz jakieś problemy z UTF8 ?

Odnośnie szablonu, jest to wersja rozwojowa :] Dlatego zostało tam to, gdyż poprostu sprawdzałem wiele rzeczy.

Odnośnie "No input file specified." rzeczywiście musze to poprawić :]
Serw obsługuje PHP5 tylko przy rozszerzeniu .php5 hehe :]

Dzięki Ci za wszystkie uwagi!
ebe
No niestety jestem zażenowany tym co czytam jak moża przychrzanić się do 2 pixeli rozjechanego layoutu ?!? Przeciez to nie layout tutaj chodzi a o KOD, a ten na pierwszy, drugi i dziesiąty rzut oka wydaje się bardzo ciekawy i za to pochwała dla Vengeance za ciekawy framework (choć w powijakach) za wspaniałe zastosowanie wzorców i za to, że jest to kompletny działający projekt co jest wielką rzadkością na tym forum, na któym wszyscy są mocni... jedynie w gębie tongue.gif
Vengeance
Cytat(ebe @ 2005-08-11 23:26:03)
No niestety jestem zażenowany tym co czytam jak moża przychrzanić się do 2 pixeli rozjechanego layoutu ?!?

Tym bardziej, że layout kompletnie nie mój a na czas testów zabrany z innego skryptu. No ale każda uwaga jest cenna, także i taka.
strife
Witam,

- Nie mogłem znaleść wyświetlania po wierszu, post jest przez to post jest napisany ciągiem.
- Nie wyświetlają się znaczniki <? - a jakbym chciał napisać kawałek kodu do opini, to nie napisze.
- Może by dodać od razu zaznaczoną domyślną kategorię przy pisaniu posta?

Ogólnie blog spełnia swoje zadanie czyli robi to co powinien, dobry skrypt - podoba mi się. Pozdrawiam!
Vengeance
@scarface: dzięki za uwagi. Rzeczywiście musze zrobić coś ala nl2br(). Zapomniałem do tej port.

Co do <?php niedługo powinienem dopisać plugin wykorzystujący GaSHi do kolorowania. Wtedy będzie można zamieszczać pokolorowany kod w dowolnym języku.
rachwal
Brak wag na liscie kategorii smile.gif

Poza tym odnoszac sie do kodu zrodlowego nie moge oprzec sie wrazeniu przerostu formy nad trescia ;-)
Wave
Nie mogę się zalogować. :?
Vengeance
[quote=Wave]
Nie mogę się zalogować. :?
[quote]

Bo jakiś "inteligent" oczywiście musiał zmienić hasło dostępu, bo co za przyjemność potestować i nic nie popsuć :/

[quote=rachwal]
Brak wag na liscie kategorii
[quote]
Co przez to rozumiesz? kolejność wyświetlania w menu?

[quote=rachwal]
Poza tym odnoszac sie do kodu zrodlowego nie moge oprzec sie wrazeniu przerostu formy nad trescia ;-)
[quote]
Dzięki czemu ma wielkie możliwości edycji, ulepszania, dostosowywania.
Potrzebą z jakiej powstał ten projekt było napisanie czegoś w rodzaju Dema do mojego framework-a. Wielu osobom spodobał się sposób jak to zostało napisane i stwierdziły że wykorzystają mój framework w swoich projektach. Więc Blog+ odniósł sukces.

A co do przerostu kodu... spróbój coś znaleść i poprawić w np. bBlog :]
Można dostać zawału.
rachwal
[quote=Vengeance,2005-08-16 17:43:58] [quote=rachwal]
Brak wag na liscie kategorii
[quote]
Co przez to rozumiesz? kolejność wyświetlania w menu?
[/quote]
Tak, kolejnosc kategori modyfikowalna przez administratora Bloga. Przydaje sie czasami ...
jbiz
istnieja movable type, wordpress, czy chocby poczciwy nibylog
po co pisac taka nedze, w dodatku brzydka?
Vengeance
Sorry, uważam że jesteś smieszny, a w dodatku nie umiesz czytać.

Aha... spójrz do changelog wymienionych przez ciebie aplikacji. Zobacz od czego zaczynali. Ciekawe też skąd wziął się nibylog i inne... przecież mogli powiedzieć "ale jest już przecież wordpress". A na cholere na rynku mamy tysiące gazet komputerowych. Przecież to JUŻ ISTNIEJE. Idioci jacyś.

Że nie wspomne po co jest to forum, skoro mamy liste dyskusyjną php.net.

Non-pozdro dla tego pana ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.