Vengeance
11.08.2005, 12:45:23
Witam,
Nie będę się tu wielce rozpisywał, bo zrobiłem to już na własnym blogu.
Daje do oceny napisany ostatnio mini system blogowy. Będzie jeszcze rozwijany, ale sam nie wiem w jakim tępie.
Wszystkie informacje na jego temat ukazują się na moim blogu;
http://devblog.strefaphp.netObecna wersja oznaczona jest cyferkami 1.1:
LinkiKod
[b]Uwaga![/b]
Jeżeli chcecie zainstalować Blog+ na serwerach Unixo-podobnych (Linux, *BSD) pamiętajcie by w plikach:
/index.php
/admin/index.php
/install/index.php
zmienić znak rozdzielania "include_path" ze średnika na dwukropek. Niezgodność tą powoduje Creole. W przyszłości się jej jakoś pozbędę.
strife
11.08.2005, 13:42:57
Eee...
Cytat(http://vengeance.strefaphp.net/Blog/)
Dir /home/vengeance/Blog/theme/sexytheme not found
Vengeance
11.08.2005, 13:55:16
Bo ktoś zmienił :] Jakbyś wszedł do panelu admina to mógłbyś zmienić theme na standardowy.
NuLL
11.08.2005, 13:57:17
Prócz tego, że w niektórych miejscach jest kod w 90% skopiowany z phiend-a 2 zastrzeżeń nie mam.
Vengeance
11.08.2005, 15:32:07
Kod powstawał zanim Phiend2 w ogóle się pojawił na tym forum.
Jedycznie potem Request i Response zostały podpatrzone.
- po co odnośnik do nieistniejacego szablonu?
- klikam na tytul (Vengeance DevBlog) i wyswietla sie info ze nie ma takiej strony, to samo jak klikne na kategorię (w tych linkach podales 'index.php?paramtry' a w reszcie linkow nie ma nazwy pliku
- w stopce jest dwupikselowe rozjechanie layoutu
co do panelu admina
- nie ma polskich liter
- przydaloby sie wyswietlanie ilosci komentarzy do wpisu w dziale archiwum
a tak ogolnie to podoba mi sie. popraw i zrob więcej szablonów i będzie git.
pozdrawiam
Vengeance
11.08.2005, 16:46:49
Sam szablonów więcej nie zrobie :/ XHTML+CSS to moja "pięta achillesowa" i ciężko mi coś dobrego zrobić. A fuszerki nie lubie. Jeśli ktoś będzie miał ochote coś przygotować to wtedy na pewno wstawie.
Co do panelu admina: gdzie nie ma pl znaków? Wszędzie? To nie możliwe :] Mnie wszystko działa, innym też. Może masz jakieś problemy z UTF8 ?
Odnośnie szablonu, jest to wersja rozwojowa :] Dlatego zostało tam to, gdyż poprostu sprawdzałem wiele rzeczy.
Odnośnie "No input file specified." rzeczywiście musze to poprawić :]
Serw obsługuje PHP5 tylko przy rozszerzeniu .php5 hehe :]
Dzięki Ci za wszystkie uwagi!
No niestety jestem zażenowany tym co czytam jak moża przychrzanić się do 2 pixeli rozjechanego layoutu ?!? Przeciez to nie layout tutaj chodzi a o KOD, a ten na pierwszy, drugi i dziesiąty rzut oka wydaje się bardzo ciekawy i za to pochwała dla Vengeance za ciekawy framework (choć w powijakach) za wspaniałe zastosowanie wzorców i za to, że jest to kompletny działający projekt co jest wielką rzadkością na tym forum, na któym wszyscy są mocni... jedynie w gębie
Vengeance
12.08.2005, 11:37:30
Cytat(ebe @ 2005-08-11 23:26:03)
No niestety jestem zażenowany tym co czytam jak moża przychrzanić się do 2 pixeli rozjechanego layoutu ?!?
Tym bardziej, że layout kompletnie nie mój a na czas testów zabrany z innego skryptu. No ale każda uwaga jest cenna, także i taka.
strife
12.08.2005, 13:30:55
Witam,
- Nie mogłem znaleść wyświetlania po wierszu, post jest przez to post jest napisany ciągiem.
- Nie wyświetlają się znaczniki <? - a jakbym chciał napisać kawałek kodu do opini, to nie napisze.
- Może by dodać od razu zaznaczoną domyślną kategorię przy pisaniu posta?
Ogólnie blog spełnia swoje zadanie czyli robi to co powinien, dobry skrypt - podoba mi się. Pozdrawiam!
Vengeance
12.08.2005, 15:26:33
@scarface: dzięki za uwagi. Rzeczywiście musze zrobić coś ala nl2br(). Zapomniałem do tej port.
Co do <?php niedługo powinienem dopisać plugin wykorzystujący GaSHi do kolorowania. Wtedy będzie można zamieszczać pokolorowany kod w dowolnym języku.
rachwal
16.08.2005, 11:03:54
Brak wag na liscie kategorii

Poza tym odnoszac sie do kodu zrodlowego nie moge oprzec sie wrazeniu przerostu formy nad trescia ;-)
Wave
16.08.2005, 13:47:12
Nie mogę się zalogować. :?
Vengeance
16.08.2005, 17:43:58
[quote=Wave]
Nie mogę się zalogować. :?
[quote]
Bo jakiś "inteligent" oczywiście musiał zmienić hasło dostępu, bo co za przyjemność potestować i nic nie popsuć :/
[quote=rachwal]
[quote]
Co przez to rozumiesz? kolejność wyświetlania w menu?
[quote=rachwal]
Poza tym odnoszac sie do kodu zrodlowego nie moge oprzec sie wrazeniu przerostu formy nad trescia ;-)
[quote]
Dzięki czemu ma wielkie możliwości edycji, ulepszania, dostosowywania.
Potrzebą z jakiej powstał ten projekt było napisanie czegoś w rodzaju Dema do mojego framework-a. Wielu osobom spodobał się sposób jak to zostało napisane i stwierdziły że wykorzystają mój framework w swoich projektach. Więc Blog+ odniósł sukces.
A co do przerostu kodu... spróbój coś znaleść i poprawić w np. bBlog :]
Można dostać zawału.
rachwal
17.08.2005, 08:31:52
[quote=Vengeance,2005-08-16 17:43:58] [quote=rachwal]
[quote]
Co przez to rozumiesz? kolejność wyświetlania w menu?
[/quote]
Tak, kolejnosc kategori modyfikowalna przez administratora Bloga. Przydaje sie czasami ...
jbiz
18.08.2005, 09:49:31
istnieja movable type, wordpress, czy chocby poczciwy nibylog
po co pisac taka nedze, w dodatku brzydka?
Vengeance
18.08.2005, 15:06:31
Sorry, uważam że jesteś smieszny, a w dodatku nie umiesz czytać.
Aha... spójrz do changelog wymienionych przez ciebie aplikacji. Zobacz od czego zaczynali. Ciekawe też skąd wziął się nibylog i inne... przecież mogli powiedzieć "ale jest już przecież wordpress". A na cholere na rynku mamy tysiące gazet komputerowych. Przecież to JUŻ ISTNIEJE. Idioci jacyś.
Że nie wspomne po co jest to forum, skoro mamy liste dyskusyjną php.net.
Non-pozdro dla tego pana ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.