Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Początki są trudne....
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SonGoace
Znalazłem w sieci kurs MySQL, a nawet wiele kursów, pod 99% był podpis gościa z tej strony. Doszłem do wniosku że ten kurs jest dla zaawansowanych. Dlaczego? Dlatego że od samego początku nie jest napisane z czym łączyć SQL, jak zrobić u siebie (bo to chyba wymaga jakiegoś pliku) i jakiś mały przykładowy skrypt <? ... i co tutaj ma byc ...?> i jak się tym bawić. Oczywiści są tam jakieś przykłady ale jest ich mało i niezrozumiałe dla początkującego, wszak nie każdy urodził sieze znajomością SQL, php i innych takich "bajerów" Więc prosze o to byście podali mi chodziaż adres do kursu dla "lamerów" a nie ... . Albo moze podajcie adres strony gdzie to jest zrozumiale napisane (tzw. POLSKĄ ŁOPATOLOGIĄ - typu "tu dajemy kropkę [obiekt koło klawisza Shift]") itd. Wiem wiem że teraz zrywacie boki ze śmiechu ale ja mam duzy problem bo k***a chce się nauyczyć a nie mam jak bo nie mam z kąd. A jak juz zaczołem prubować to to się pogubiłem. konkretnie tutaj, napisane jest że to powinno łączyć $= cośtamSQLconekt (muj serwer, login, haslo); , ale co podać na muj serwer, adres mojego serwera ? np. www.xxx.and.pl ? a w miejscu login dać login do serwera i hasło czy do czego to ma być login. i czy na serwerze mam zrobić plik baza.sql ? na te i na inne pytania oczekuje chociażby nikłej odpowiedzi ;P
mtq
Najlepiej to sobie kupić książkę tongue.gif. Ja kupiłem o php 4 (T.Converse, J.Park) i znalazłem w niej wszystko co potrzebne do łączenia php i MySQL, a także podstawy SQL. :!: :!: :!: 8)
LeWaR
Taniej wyjdzie kupic "php 4. Tworzeniestron WWW. Ćwiczenia praktyczne". Nadaje się wsam raz na naukę podstaw php i MySql.
SonGoace
Podstawy php znam, a nawet dość dobrze te podstawy opanowałem. Ale nie znam SQL
Seth
Wejdz na strone www.MySQL.com jezeli znasz ang. to tam znajdziesz wszytko to czego szukasz. Ja osobiscie nauczylem sie wiele z tej stronki.
Polecam takze ta strone wdvl.internet.com/Authoring/Tutorials/database.html duzo tutoriali o MySQL'u.
rzseattle
Ja sam wiele nie umiem wiec ci jestem w stanie wytlumaczyc to lopatologicznie na prrzykladzie zainstalowanego na localhost serwera MySQL ( najpierw musisz go sciagnac i zainstalowac).

potem w php laczysz sie z baza przez komede:

mysql_connect("localhost","nazwa uzytkownika","haslo");

nastepnie wybierasz baze danych z serwera pszez

mysql_select_db("twoja baza");

potem mozesz juz wykonywac zapytania do bazy danych przez komede

mysql_query("twoje zapytanie do bazy danych");

Wiecej funkcji operujacych na bazach danych mozesz zobaczyc w manualu

A teraz co do samyc zapytan to robione one byly na wzor skladni jezyka adgielskiego wiec np.

-baze danych tworzy se tak "create database jakas_baza"
-tabele tworzy sie tak "create table nazwa_tabeli (nazwa_kolumny_1 typ_danych_np_char(20), nazwa_kolumny_2 int(5), kol....itd)"
-dane do tabeli wprowadza sie przez "insert into nazwa_tabeli values ('wartosc_dla_kol1, wartosc_dla_kol2....itd)"
-dane odczytuje sie przez "select naz_kol from naz_tabeli where naz_kol='dupa'" - wybierze wiersz w ktorym pod podana kolumna znajduje sie dupa winksmiley.jpg
-kasowanie "delete from naz_tabeli where naz_kol='dupa'" - to samo tylko ze kasowanie

to tylko przyklady zapytan, reszte powinnes zaka[powac na przykladzie podanych przykladow

a co do userow to sa oni zapisani w tablicy "user" w bazie danych "mysql" tam tez sa nadawane uprawnienia
najlepiej zeby ppoznac strukture mysql sciagni sobie "phpmyadmin" jesli sie tam troche poruszaz to potem nie bedziesz mial problemow z ogarnieciem calosci

kurde ale sie rozpisalem

jakbys nie wiedzial czegos konkretnego to pisz
SonGoace
Dzięki ale ja nadal nie rozumiem tego. NIe mam serwa u siebie, mam na and.pl
i teraz tam gdzie poisze lokal host to mam wpoisac www.dbnews.and.pl a login i hasło to to co mam do FTP ?
rzseattle
ja majac konto na free.komrel.net lacze sie z baza przez wpisanie

mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo');

tk sie robi poniewaz przewaznie skrypt znajduje sie na seerwerze na ktorym umieszczona jest baza danych, a darmowe serwery MySQL zazwyczaj nie pozwalaja na "zdalne" polaczenie sie z baza danych (czyli umieszczasz skrypt na tym serwie co masz MySQL i podajesz 'localhost')

Na darmowych serwach uzytkownika i haslo podajesz takie jak na ftp i wybierasz baze danych (przewaznie) taka jak twoj login ---- i juz mozesz sie bawic na samej bazie.

Jak juz wspominalem zanim zaczniesz sie bawic na powaznie to zainstaluj MySQL u siebie i sie troche pobaw -- uwiez mi to bardzo wiele uczy winksmiley.jpg
Krychaj
Ale gdzie mam to wpisać mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo'); questionmark.gif
Zainstalowałem MySQL 4.0.12 na moim komputerze i dalej nie wiem co zrobić jestem zielony. POMÓŻCIE !!!. Chcę się nauczyć tego i nie ma skąd, te kursy nie są dla lam.
itsme
Cytat
Ale gdzie mam to wpisać mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo'); questionmark.gif
Zainstalowałem MySQL 4.0.12 na moim komputerze i dalej nie wiem co zrobić jestem zielony. POMÓŻCIE !!!. Chcę się nauczyć tego i nie ma skąd, te kursy nie są dla lam.

ok wiec od poczatku
- php a mySQL to sa dwie rozne rzeczy

najlepiej abys zainstalowal sobie (jezeli masz windowsa) foxServ 3.0 dzieki tej aplikacji bedziesz mial Apacha, php i mySQL
jak juz zainstalujesz i bedziesz pisal swoja 1 strone w php to dzieki mysql_connect uzyskujesz polaczenie miedzy php i baza danych ktora jest w mySQL nastepnie za pomoca odpowiednich zapytan wyslanych przez funkcje mysql_query() mozesz kasowac, zmieniac, dodawac dane do odpowiednich tabel jak i zakladac same tabele.
Krychaj
Mam konto z php i MySql i ściągnąłem sobie krasnal coś takiego. Nie wiem zy dobrze. Chciałem sobie narazie przećwiczyć wszystko na gotowym wzorze stronki, tylko nie wiem jak zrobic żeby ona łączyła się z bazą danych questionmark.gif
spenalzo
Tutaj jest kurs php jaki sam napłodziłem gdy byłem jeszcze początkujący, więc nie powinien być taki zły. Od razu możesz zobaczyć wyniki wykonania skryptów użytych jako przykłądy.

:arrow: KURS php

Nie przejmujcie się słabym designem (bo to jest najwcześniejsza wersja mojego serwisu) i nieaktualnymi niektórymi linkami - ważna jest treść.

Poza tym kurs jest niekompletny, gdzieś mi wpie... reszte stron!! Były jeszcze operatory, właśnie połączenia do mysql :-((((
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.