Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczne menu - pytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dachu
cześć zrobiłem dynamiczne menu na bazie mysql, dwie tabelki, w pierwszej mam przechowywane nazwe poszczeólnych wykazów menu: id_kat, nazwa_kat, a w drugim podkategorie: id_kat, nazwa_podkat, tresc_str.

id_kat - to klucz wiąże obie tabelki.

druga tabela ma pole o nazwie: tresc_str , pole to przechowuje treść danej podstrony.

Moje pytanie: jak wygenerować to menu z bazy żeby wyświetliło mi Kategorie główne menu: czyli np: Artykuły a pod spodem podkategorie z nazwa_podkat, itd Poniżej tak obrazmowo, np:

Strona główna
----------------
Artykuły
- Jakiś art1
- Jaiś art2
- id
----------------
FAQ
----------------
Kontakt

itd

Mam coś takiego:

$query="select * from kategorie left join podkategorie on kategorie.id_kat=podkategorie.id_kat group by kategorie.id_kat";

no i jest prawie dobrze tylko kiedy ma wyświetlić kategorie z podkategoriami to wyświetla kategorie - NAZWE (nazwa_kat) tyle razy ile jest jej podkategorii. a powinno wyświetlić się: raz kategoria i potem pod nią podkategorie.

prosze o pomoc.

A może ma ktoś inny pomysł na rozwiązanie ?
TomASS
Ktoś już kiedyś miał podobne pytanie:

Zapraszam

A tak swoją drogą, to coraz częściej pada na tym forum zdanie, że coś już było, czyżby w końcu wyczerpał się limit pytań? tongue.gif
dachu
to mi nic nie mówi he ... jestem zielony jak liść ... ale nie sądziłem że z takim drzewkiem będzie taki problem, ... ale ja mam troche łatwiejsze od tamtego, bo mam tylko kategorie menu i jedną podkategorie, guitar.gif ale sam tego nie rusze, dziś spadło mi na klawiature od główkowania w chu... sierści... mam dość ... sadsmiley02.gif
TomASS
To co na szybko przychodzi mi do głowy to zrobić to w dwóch podzapytaniach:

1.
  1. SELECT ID, Nazwa
  2. FROM kategorie;

2.
  1. <?php
  2.  
  3. $query = "SELECT Nazwa FORM podkategorie WHERE Kategoria=$row['ID']";
  4.  
  5. ?>

Ale wtedy musisz wykonać kilka zapytań.

Możesz spróbować także grupowania = GROUP BY....
batman
A próbowałeś już zapytań zagnieżdżonych? Oraz zgadzam się z przedmówcą: ORDER BY, ewentualnie DISTINCT
TomASS
Thx za poparcie smile.gif Tylko trza pamiętać, że zagnieżdzone zapytania dopiero od MySQL 5 smile.gif Gdyby to było takie proste w MySQL 4....smile.gif
mike
Cytat(TomASS @ 2005-08-30 23:39:26)
Tylko trza pamiętać, że zagnieżdzone zapytania dopiero od MySQL 5 smile.gif Gdyby to było takie proste w MySQL 4....smile.gif

Podzapytania są w MySQL w wersji 4.1, która ma w tej chwili status recommended.
TomASS
O to przepraszam, za wprowadzenie w błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.