Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: extension_dir
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sztosz
W php.ini
Kod
extension_dir = C:\WWW\php5\ext

w phpinfo()
Kod
extension_dir    C:\WWW\php5\ext

Wszelkie extension do php mam w
Kod
C:\WWW\php5\ext

ale php wywala mi
Kod
php Startup: Unable to load dynamic library 'C:\WWW\php5\ext\php_mysqli.dll' - The specified module coudl not be found.

Mimo że php_mysqli.dll znajduje się w C:\WWW\php5\ext\.

WTF? = Co jest grane?

Pod Debianem nie miałem tych problemow pod Gentoo też nie, z php4 też nie, a php5 robi mnie w c***a?
mablo
do nie których rozszezen potrzebne sa dodatkowe bibloteki w systemie. moze tu tez zobacz na php.net w dokumentacji czesc o rozszezeniach.

Kod
php_mysql.dll    MySQL functions    php >= 5.0.0, requires libmysql.dll  (bundled)
php_mysqli.dll    MySQLi functions    php >= 5.0.0, requires libmysql.dll (libmysqli.dll in php <= 5.0.2) (bundled)
http://pl2.php.net/manual/pl/install.windows.extensions.php
sztosz
@Mablo: O tym to akurat wiedziałem, i o tym że kojejność ladowania jest wazna też winksmiley.jpg Ale dzięki.

Wreszcze po dwoch dniach intensywnych walk:
php.ini
Kod
extension_dir = C:/WWW/php5/ext/

Ponadto, w zmiennej systemowej PATH muszą się znaleźć odpowiednie ścieżki do katalogu php i do katalogu z rozszerzeniami, u mnie odpowiednio:
Kod
c:\WWW\php5\
c:\WWW\php5\ext

I dopiero wtedy zaczynają działać rozszerzenia.
dr_bonzo
Jak pamietam wrzucalo sie mysqli do katalogu windowsa czy tam system32 -- poszukaj na forum.
http://forum.php.pl/index.php?act=Print&cl...er&f=49&t=21993

------[ 3 sekundy, musze jeszcze pocwiczyc : P
sztosz
Dziwne po 2 godzinach mi posta zdublowało blink.gif

Anyway

@dr_bonzo: Jednak dodanie katalogów do patch jest lepszym rozwiązaniem, nie zasmieca sie i tak zaśmieconego z definicji systemu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.