Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polaczeniem sie z baza
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cornholio666
zainstalowalem apacha, mysqla, php i nie moge sie polaczyc z baza. Jak mialem phptriad to bylo tak

mysql_connect("localhost", "root", "")
or die("nie mozna sie polaczyc");

teraz wpisuje:

mysql_connect("localhost", "root", "mojehaslo")
or die("nie mozna si epolaczyc");

pewnie jakis glupi blad ... jak sie poprawnie polaczyc?
mhs
przyczyn moze byc kilka:
a) brak uruchomionego serwera mysql
cool.gif bledna nazwa użytkownika lub hasła

wykorzystaj funkcję mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual by sprawdzić jaki dokładnie jest błąd
cornholio666
wiec mam takie cos:

Warning: mysql_connect(): Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client in C:\Server\Apache2\htdocs\pr1\index.php on line 26

Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in C:\Server\Apache2\htdocs\pr1\index.php on line 27

co to moze byc ? ohmy.gif

i jeszcze mam pytanko: Czy display_errors mam miec na on czy na off
mhs
Blad mysqlowy oznaca, ze najprawdopodobniej masz zainstalowanego MySQL'a w wersji 4.1 (gdzie zmienil sie sposob autoryzacji dostepu do bazy danych) a php w wersji 4. Zrob aktualizacje do php 5; dodaj obsluge mysql'a i bedzie ok.

Dyrektywe display_errors podczas tworzenia oprograomowania masz miec ustalona on ON dlatego by wychwycic wszystkie bledy ktore parser Ci pokaze, natomiast w momencie umieszczenia jej w Sieci i udostepnienia do korzystania ustaw na OFF dlatego by bledy nie pokazywaly sie (co stanowic moze cenne wskazowki dla wlamywaczy).
cornholio666
mam php5 tak jak poradziles. Teraz mam takie cos:

$link = mysql_connect("localhost", "root", "cornholio");
echo mysql_errno($link) . ": " . mysql_error($link). "\n";

i wyskakuje:

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Server\Apache2\htdocs\pr1\index.php on line 26

czyli ze taka funkcja nie istnieje? o co tu chodzi? mad.gif
mhs
funkcja nie jest dostepna gdyz w php 5 domyślnie nie jest instalowana biblioteka obsługi mysql'a (jak pisalem tez wyzej); usun znak srednika w lini ";extension=php_mysql.dll" w pliku php.ini i zrestartuj apacha
cornholio666
ok poradzilem sobie z tym. Mialem jeszcze problem taki jak Ka-lolek http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31923 . Dokladne rozwiazanie problemu jest tam opisane. Plik php_mysql.dll znajduje sie w wersjii php-5.0.4-Win32.zip a nie jak bylo napisane php-4.3.8 (ja go tam nie znalaznem). dzieki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.