Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie dużej ilości maili (> 250)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukaswoj
Witam

Czy ktoś staną przed problemem wysyłania dużej ilości maili mając do dyspozycji konto na jakimś tam serwerze hostingowym z ograniczeniem 30sek. ?

Jestem w trakcie pisania newslettera i wiem, że zleceniodawca spodziewa się liczby subskrybentów idących w tysiące - stąd moje pytanie.

W tej chwili zastosowałem poniższą strategię:
1. Zapisuje wszystkich odbiorców w danych sesji.
2. Wysyłam 10 maili i wysyłam nagłówek "Location" przekierowujący na tą samą stronę
3. Tuż po wysłąniu każdego maila wykasowuje danego odbiorcę z sesji.
4. Po wysłąniu miala do ostatniego odbiorcy przekierowuję na stronę z podsumowaniem całej operacji.

Macie jakiś inny pomysł lub może jakieś uwagi do "mojej" metody ?

--
pozdrawiam
Łukasz Wojciechowski
kszychu
A nie możesz dać wszystkich adresatów w BCC i niech serwer pocztowy dalej się martwi?
sobstel
Cytat(kszychu @ 2005-09-15 11:30:13)
A nie możesz dać wszystkich adresatów w BCC i niech serwer pocztowy dalej się martwi?

wydaje mi sie, ze duza czesc serwerow czy tez skanerow antyspamowych moze odrzucic takiego maila
splatch
Chyba nie to forum

----edit----
Do tego typu komentarzy służy przycisk Raportuj. Proszę nie pisać ich bezpośrednio w wątku.
~mike_mech
kszychu
Fakt, przenoszę na php.
Alchemy_A.R.T.
To rozwiazanie z bcc jest z dupy. Rowniez napisalem tego typu newslettera rozsylajacego maile w paczkach po 30 adresow w bcc. No i co? I afera, bo wszystkie te adresy sa widoczne w zrodle maila wrrr. Ludzie sie doczepili, ze nie chca aby ich adresy byly widoczne (co jest dla mnie zrozumiale). Jednak jak do tej pory nie wiem jak ukryc te adres nawet w zrodle :|
NuLL
Do wysyłania takie ilości maili nie stosuje się mail().

W tym takim wypadku lepiej się połączyć z poziomu php z serwerem SMTP i w ten sposób wysłać pocztę.
Jim
Witam, również szukałem rozwiązania tego problemu. Jednak nie wiem co jest lepsze czy połączenie z serwerem SMTP i 'ręczne' wysyłanie maili czy moze porcjonowanie po np 40 maili, przeładowanie i następne 40 itd. (ale przy tym drugim odpada zastosowanie w cron tabie).
aleksander
albo co kilkadziesiat maili robic sleep()
lukaswoj
Zleceniodawca jako jedno z wymagań podał:
- Maile muszą być wysyłane osobno do każdego z odbiorcy.

Czy SMTP czy mail() to wydaje mi sie ma małe znaczenie.

Ja bardziej pytałem czy sposób z samoodświeżaniem jest OK czy może polecacie coś innego ?
dr_bonzo
A masz dostepnego crona?
wojto
Cytat(Alchemy_A.R.T. @ 2005-09-15 14:18:53)
To rozwiazanie z bcc jest z dupy. Rowniez napisalem tego typu newslettera rozsylajacego maile w paczkach po 30 adresow w bcc. No i co? I afera, bo wszystkie te adresy sa widoczne w zrodle maila wrrr. Ludzie sie doczepili, ze nie chca aby ich adresy byly widoczne (co jest dla mnie zrozumiale). Jednak jak do tej pory nie wiem jak ukryc te adres nawet w zrodle :|

Widocznie wysylales z CC, wtedy sa widoczne.
W BCC nie sa widoczne zadne inne adresy email oprocz twojego, chociaz niektore serwery maja z tym problemy i nie widac od kogo przyszedl email. Fakt jednak, ze widac tylko Twoj email.
Jim
Cytat(rachwal @ 2005-09-15 13:51:57)

Wielkie dzięki Rachwal, to wygląda na najlepsze rozwiązanie. Wysylanie maili jest niezależne od serwera i ograniczenia czasu wykonywania skryptu.
snitch.gif
sf
http://mojo.skazat.com/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.