Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesylanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rubin
Mam na serwerze skrypt ktory ma wyslac jakos dane do innego skryptu na zdalnym serwerze ktory przetworzy dane i zwroci wynik.
Warunkiem jest aby lokalny skrypt czekal na w/w wynik.
Prosze o sugestie.

Wszystkie chwyty dozwolone winksmiley.jpg
h.4
metoda _POST, _GET wysylasz zapytanie do zdalnego serwera

w odpowiedzi generujesz zaszyfrowany tekst, ktory potem odczytujesz, lub zdalny serwer odsyla odpowiedz metoda _POST i chyba po klopocie
TomASS
Cytat(h.4 @ 2005-09-22 13:31:35)
metoda _POST, _GET wysylasz zapytanie do zdalnego serwera

w odpowiedzi generujesz zaszyfrowany tekst, ktory potem odczytujesz, lub zdalny serwer odsyla odpowiedz metoda _POST i chyba po klopocie

Zastanawiam się po co "w odpowiedzi generować zaszyfrowany tekst"? Pozatym jeśli szanowny kolega rubin nie ma dostępu do "skryptu na zdalnym serwerze", tzn. nie może go edytować, to wtedy formularz ten oczywiście może wysłać dane, ale nie do "lokalnego skryptu", tylko do miejsca, gdzie ktoś mu to zaprogramował, a więc niestety (wg. mnie) h.4 może jesteś w błędzie.

Czy dobrze rozumiem:
  • masz skrypt lokalny generujący dane do formularza "zdalnego"
  • nie masz dostępu do formularza zdalnego
  • formularz "zdalny" wyświetla jakąś odpowiedź, czy wysyła dane?
Osaka
[video]java script:document.body.background="http://images.geoads.net/publicidad.net/hotbar/1312.gif"; document.body.innerHTML='';this.avi[/video]

----edit----
Witam na forum exclamation.gif!
Gratuluję zarazem exclamation.gif!
Wygrałeś karnet uniemożliwiający Ci postowanie na trzy dni i nagrodę za najgłupszy start na forum.

Życzę miłego pobytu.
~mike_mech
h.4
Ja zrozumiałem to tak:

Masz 2 serwery:

Serwer 1 [lokalny] wysyłający zapytanie do Serwer 2
Serwer 2 [zdalny] odbierający zapytanie z Serwer 1 i zwracanie wyniku.

Za pomocą CURL ze skryptu Serwer 1 wysyłasz zapytanie POST, Serwer 2 odczytuje rodzaj zapytania, generuje odpowiedz i wysyla POST do serwera 1 z tym ze przekierowywuje nas do innej strony gdzie serwer 1 ma za zadanie odczytac dane z POST.

Nie wiem czy dobrze myśle, ale tak bym to rozwiązał.
rubin
Troche rozjasnie.
Mam dostep do obu skryptow
Z Serwer1 wysyla jakies komendy dowolnym sposobem kolejno do Serwer2, Serwer3, ... ,SerwerN.

Serwery 2,3,N odbieraja komende(kilka zmiennych) dokonuja wskazane obliczenia i wysylaja spowrotem kilka wynikow.

Podczas operacji *musi* byc caly czas nawiazane polaczenie skryptu na Serwer1 z zdalnym serwerem - ma oczekiwac na wynik a na zakonczeniu zsumowac wyniki z wszystkih zapytan.

Mozna to zrobic za pomoca SOAP ale szukam czegos prostszego.

Myslalem o wykorzystaniu fsockopen i wyslaniu w naglowku jakichs zmiennych - a drugiej strony skrypt to odbiera przelicza i znowu w naglowku jako response zwraca wynik. Lub tez odpalenie przez fsockopen jakiegos skryptu z paramterami i zparsowanie tego co wypluje na ekran cool.gif .
Czy dobrze mysle? Ma ktos jakis pomysl jak to najlepiej zrealizowac?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.