Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy ktoś może powiedzieć dlaczego niedziała - REFERER
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Flipi
Witam wszystkich

Mam taki kod:

<?
$ref = $GLOBALS["HTTP_REFERER"];
echo "$ref";
?>

I jestem ciekaw dlczego on nie działa.
I jeżeli dobrze rozumiem działanie HTTP_REFERER to jesli znjduje się na jednej stronie i wpisze adres strony gdzsie jest ta funkcja powinien wyświetlić mi się adres strony z której przyszedłem, prawda?

Pozdrawiam
Flipi
wassago
Cytat
'HTTP_REFERER'
The address of the page (if any) which referred the user agent to the current page. This is set by the user agent. Not all user agents will set this, and some provide the ability to modify HTTP_REFERER as a feature. In short, it cannot really be trusted.

ps. jaka masz konfiguracje php?? (ver. etc)
kurtz
Cytat
Witam wszystkich

Mam taki kod:

<?
$ref = $GLOBALS["HTTP_REFERER"];
echo "$ref";
?>

I jestem ciekaw dlczego on nie działa.
I jeżeli dobrze rozumiem działanie HTTP_REFERER to jesli znjduje się na jednej stronie i wpisze adres strony gdzsie jest ta funkcja powinien wyświetlić mi się adres strony z której przyszedłem, prawda?

Pozdrawiam
Flipi
po pierwsze HTTP_REFERER musi byc ustawiony. a przegladarki czasem tego nie robia ;)
po drugie jesli masz wylaczone register_globals to nie bedziesz mial tej zmiennej.

rozwiazanie:
1) mozesz skorzystac z funkcji getenv() czyli [php:1:e759f8e587]$ref = getenv("HTTP_REFERER");[/php:1:e759f8e587]
2) mozesz korzystac z superglobalnych tablic - [php:1:e759f8e587]$ref = $_SERVER["HTTP_REFERER"][/php:1:e759f8e587]

pozdrawiam
Flipi
No niestety nie zabardzo to chce działać tak jak piszesz kurtz.
Mimo iż zmienne globalne są włączone na serwerze. Co do przeglądarki to jest to ie 6 więc problemów nie powinno raczej być.
Co do wersji to php jest 4.3.1, globalne są na On, nie wiem co jeszcze może być przydatne.

Może macie jeszcze jakieś pomysły?

Pozdarwiam
Flipi
kurtz
Cytat
Może macie jeszcze jakieś pomysły?
STOA: U mnie dziala.

pozdrawiam
cqt
Mam ten sam problem. U mnie wszystko działa, ale u kumpla referer juz nie dziala... Jak mozna to rozwiazac?
mike
HTTP_REFERER jest często blokowany przez różne firewalle i antywirusy.
Sprawdź to.
cqt
Generalnie ma dzialać zawsze lub prawie zawsze. Szczegolnie jesli nikt nie stara sie tego ominac, bo jesli sie stara to ma nie dzialac;), wiec to czy dziala firewall czy nie mnie nie interesuje. Chce mimo wszystko aby pobrac tę wiadomosc od kogos z firewallem czy jakims antywirusem. Ma ktos jakis pomysl na rozwiazanie problemu?
mike
Nie da się.

Zrozum, że PHP jest w tej sytuacji końcowym "użytkownikiem". Nic nie pobierze jeśli mu się tego nie dostarczy.
thornag
Hmm a jestescie pewni ze referer sie ustawia jesli wklepie sie adres z palca ?

O ile sie nie myle a nie mam teraz jak sprawdzic to adres wklepany z palca referera nie ustawia, jedynie klikniecie linku na stronie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.