Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównywanie "dat"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Yashin
Mam tabelę, a w niej pola:
id
tytul
.....
od
do

OD i DO, przechowują "daty", w formie dzień-miesiąc (np. "15-10" = 15 październik). Muszę (chcę właściwie winksmiley.jpg ) wydobyć z bazy wiersz (teretycznie mogą być wiersze, ale dane do bazy będą tak wprowadzone, że zawsze będzie wiersz) w którym pole OD jest datą wcześniejszą a pole DO jest datą późniejszą od dzisiejszej (wziętej dzięki funkcji date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual).
TomASS
Daty to polecam trzymać w polu typu Date wtedy nie powinno być kłopotu z porównywaniem dat.
Yashin
Rozwiązałem sam to, ale inaczej. Po prostu pola od i do przechowują teraz day w formie MIESIĄCDZIEN (1022 = 22 października, 1101 = 1 listopada). I mam taki kodzik:
  1. <?php
  2. $date = date('md');
  3. $row = mysql_fetch_object(mysql_query('select * from '.$drink_tbl.' where od <= '.$date.' and do >= '.$date));
  4. ?>

I ślicznie i pokazuje drinka, na ten zakres czasu jaki mam podany w bazie.

PS. Uprzedzając pytanie... Tak, to jest jP. Zlecenie dostałem :]
SongoQ
W bazach najwydajniej daty jest trzymac w polach do tego przeznaczonych, wtedy wydajnosc jest wieksza niz w np int czy varchar
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.