Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja i inne problemy mlodego :/
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PANTHER X
Witam - jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc - ucze sie dopiero php.

Mam pytanie napisalem maly skrypt dotyczacy rejestracji - wszystko dziala skrypt wysyla sie do bazy danych jednak niewiem jak zrobic aby
przy niewypelnionym polu lub polu wypelnionym niewlasciwa trescia np (name wypelnione cyframi) po nacisnieciu przycisku pojawial sie napis error- narazie formularz czy to z blednymi czy to z pustymi polami wysyla sie do bazy :| .

Prosze o pomoc i przepraszam ze pewnie poraz kolejny mecze tym samym winksmiley.jpg (przejrzalem troche topicow ale niezlazlem tego ;( )

[php:1:335bf12ee2]<?php

if($send=='Wyslij') {
mysql_connect ("host","user","pass");
mysql_select_db (fxonline0);
$zapytanie = "INSERT INTO cos SET imie='$imie',wiek='$wiek',dataur='$dataur',email='$email',gadugadu='$gadugadu'";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
echo "<BR>Dane dodane prawidłowo ! Dziękujemy za wypełnieni formularza !";
}
else {
echo "

<form method="get" action="$wykonaj">

Imię: <input type="text" name="imie">

<option value="1">15</option>
<option value="2">18</option>
<option value="3">20</option>

</select>
Data ur: <input type="text" name="dataur">
email: <input type="text" name="email">
gadugadu: <input type="text" name="gadugadu">

<input type="submit" value="Wyslij" name="send"><input type="reset" value="Kasuj" name="B2">

</form>
";
}

?>[/php:1:335bf12ee2]

sad.gif za chiny niewiem jak to zrobic ;(
PANTHER X
Nitk nieumie mi pomoc questionmark.gifquestionmark.gif no prosze wiem ze to pewnie banal ale ja tego nieumiem sad.gif(( - szukam podobnych formularzy ale i tak niewiem jak to zmienic zeby polaczyc jeden z drugim i zeby dzialalo - nieiwem czy mozna umieszczac if w if'ie ... : ///// prosze kogos o pomoc : |
zalew
nie goraczkuj sie ze nikt nie odpowiedzial w przeciagu 40minut od zamieszczenia wiadomosci...

- mozna if'a w if'ie, a zamiast sie pytac mozesz to chyba sprawdzic na jakiejs prostej petli, nie ?
- sprawdz czy zostala ustawiona zmienna
np .

[php:1:6eace62857]<?php
if (!$_POST[gadugadu]) { // jesli nie ma wypelnionego gg
?>
<b>nie podales gadugadu</b><br>
<?
formularz(); /* funkcja drukowania formularza, oczywiscie mozesz ja rozwinac np. o to ze jelsi formularz zostal wypelniony to poda z przeslanymi danymi itp itd... */
}
?>[/php:1:6eace62857]
to tylko prosty przyklad, sposobow na rozwiazanie czy rozwiniecie tego jest wiele, dalem taki, zebys zrozumial mniej wiecej...
Project
Ja czesto korzystam z tagiego schematu!
Moze i ty go wykorzystaj...
[php:1:0d440654b5]
<?php
$weryfikacja=0;
if($_POST["jakies_pole_z_formularza_typu_hidden"]==jakas_wartos)
/*
Lub sprawdzanie czy tablica POST nie jest pusta - choc rozwiazanie zaproponowane rozwiazanie w nawiasie wydaje sie lepsze
*/
{
//Weryfikacja danych i jezeli wszystko ok to ustawienie zmiennej weryfikacja na 1
}
if($weryfikacja==1)
{
//Laczenie z SQLem i zapis do bazy
}
else
{
//Formularz
}
?>
[/php:1:0d440654b5]

POZDRAWIAM
__
[scanner] BBCode !!
PANTHER X
nadal zbytnio tego niekumam - mowcie do meni wiecej ludzie winksmiley.jpg - ja sie dopiero ucze jedyne co wmiare znam to if i jeszcze zabardzo niewiem gdzie powinien byc nawias ( a gdzie { i dlaczego np przed zmienna daje sie ! a czasami pisze sie .$wiersz[imie]. w kropkach :/// . Ja jeszcze malo umiem i mi trzeba lopatologicznie sad.gif . Czy moglbym prosic kogos o dopisanie tej czesci do mojego skryptu i wyjasnienie mi ? :|
zalew
nic na sile... dostales przyklady rozwiazan.. albo chcesz sie uczyc php albo nie... forum jest dla tych co chca sie uczyc na przyszlosc a nie szukaja rozwiazania jednorazowego... jak nawet nie wiesz co to '!' to jak ty zaczales ? poza tym dostales komentarz obok co to oznacza... czego jeszcze wiecej oczekujesz...
PANTHER X
Narazie zrobiłem tak ale neiwiem jak zrobić aby napis niewpisałeś numeru gg pojawił sie w przeladowanej na nowo stornie z zapamietanymi danymi i zaraz przy polu gg - kto moze pomoc questionmark.gif?

[php:1:a0a4f28599]<?php

if($send=='Wyslij')
{
if($_POST["wiek"]==0)

{
echo "Niepodałeś numeru GG";
}
else
{
mysql_connect ("host","user","pass");
mysql_select_db (fxonline0);
$zapytanie = "INSERT INTO cos SET
imie='$imie',wiek='$wiek',dataur='$dataur',email='$email',gadugadu='$gadugadu'";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
echo "<BR>Dane dodane prawidłowo ! Dziękujemy za wypełnieni formularza !";
}
}
else {
echo "

<form method="get" action="$wykonaj">

Imię: <input type="text" name="imie">

<option value="1">15</option>
<option value="2">18</option>
<option value="3">20</option>

</select>
Data ur: <input type="text" name="dataur">
email: <input type="text" name="email">
gadugadu: <input type="text" name="gadugadu">

<input type="submit" value="Wyslij" name="send"><input type="reset"
value="Kasuj" name="B2">

</form>
";
}

?>[/php:1:a0a4f28599]

P.S

Do autora postu wyzej - wcale mi niepomogles - twoja wypowiedz miala cos wniesc do tematu questionmark.gif - nieumiem tego i ty ttez tego keidys nieumiales -
wiec moze bys poprostu sie niewypowiadal jak niemasz nic do powiedzenia . Prowadzilem 3 takie fora jak to i wiem jakie sa zasady na forach i jak sie czlowiek powinien uczyc tego. Ja wole na przykladzie - jezlei ktos bedzie na tyle mily i mi pomoze to bede wdzieczny a wypowiedz ze nic na sile to zadna wypowiedz. Ja sie zwracam o pomoc a ty mi mowisz cos w rodzaju " leee jak niekumasz nadzej pomocy koles to co ty tu jeszcze robisz questionmark.gifquestionmark.gif : /// i tak sie nienauczysz " ... n/c

btw kurde adal mi w tym zmienionym niedziala : // ehhhh : (((
zalew
Cytat
Narazie zrobiłem tak ale neiwiem jak zrobić aby napis niewpisałeś numeru gg pojawił sie w przeladowanej na nowo stornie z zapamietanymi danymi i zaraz przy polu gg - kto moze pomoc questionmark.gif?

prosty przyklad (daje tak zebys zrozumial) dajesz na stronie wyswietlajacej bledy zmienna komunikatu erroru nad polem.. jesli jest error to sie pojawia, jesli nie to nie... dobrze cie zrozumialem?

[php:1:f399e5848e]<?php
if(!$_POST["wiek"]) // '!' to zaprzeczenie, zeby nie pisac '=0' nie wiem czemu wiek a nie gg ale to z twojego kodu wzialem
{
$error_gg = "nie podales gg";
}
?>

<form>
<?echo $error_gg?>
<input type=text name=gg>
<!--- i dalej formularz itp itp -->
?>[/php:1:f399e5848e]

Cytat
Do autora postu wyzej - wcale mi niepomogles - twoja wypowiedz miala cos wniesc do tematu questionmark.gif - nieumiem tego i ty ttez tego keidys nieumiales -
wiec moze bys poprostu sie niewypowiadal jak niemasz nic do powiedzenia

mailem do powiedzenia i chcialem ci pomoc dlatego odpowiedzialem, jesli moja wskazowka dla ciebie znaczy tyle co nic to sorry... tak, nie umialem, nadal wiele rzeczy nie umiem... pomogl/pomaga mi manual oraz proby i bledy... odp na twoje pytanie jak zrobic komunikat erroru wymaga pomyslenia , a nie superznajomosci php.. wtedy mozesz sobie napisac pseudokod i potem dopiero szukac jak sie to realizuje prawidlowymi funkcjami.. bo rozwiazan moze byc tyle ile programistow na tym swiecie..
tym razem pomoglem bardziej?
Cytat
ty mi mowisz cos w rodzaju " leee jak niekumasz nadzej pomocy koles to co ty tu jeszcze robisz questionmark.gifquestionmark.gif : /// i tak sie nienauczysz "

bron boze. mowie "popatrz na wskazowke i poprobuj do upadlego... jesli zaczynas i naprawde chesz sie nauczyc to nie walczac na poczatku nie bedziesz walczyl pozniej". smile.gif pozdro
jono
Żeby sprawdzić czy nie jest puste i czy np. imię zawiera tylko litery robisz coś takiego:

if(!ereg("[0-9)(*/|$.,:?!A-Z><`~%^]", $nazwa)){

Co w tłumaczeniu wygląda tak:

jeżeli(Nie_zawiera([tego ciągu znaków], $ta zmienna)){

Uważaj, jak będziesz sam to stosował, żeby przed znakami jak *, /, i tak dalej stawiać backslasch -
Teodor
widze ze czesto pojawiaja sie pytania o logowanie/system uzytkownikow
Dla osob znajacych angielski polecam ten tutorial:

http://www.phpfreaks.com/tutorials/40/0.php

jest tam ladnie napisane jak, po co i dlaczego.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.