Takitam
27.06.2003, 18:26:20
Witam,
Czy w php jest mozliwe uzycie w projekcie funkcji na zasadzie modulu.
Napisalem funkcje i chcialbym zbudowac sobie modul, w ktorym bedzie
kilka funkcji. Czy jedyna mozliwoscia skozystania z takiej funkcji
jest zalaczenie wszystkich tych uinkcji poprzez include_once() i
wykozystanie tylko jednej z nich ? Czy istnieje moze jakis inny sposob ?
Pozdrawiam
Puciek
27.06.2003, 18:33:49
Jak myśle chodzi ci o coś takiego:
tworzymy folder "Moduly"
uzywamy funkcji pobierającej zawartośc folderu (nie znam an amieć wiem nie podam)
i includujemy wszystkie pliki
O to chodziło ?
Takitam
27.06.2003, 18:39:08
Bynajmniej nie o to. Mam modul (plik) w ktorym mam kilka...nascie swoich funkcji. I teraz pytanie brzmi, czy aby z nich skorzystac to musze (wiem, ze moge) skozystac z include/require/include_once czy tez moge to zrobic w jakis inny sposob, aby nie ladowac niepotrzebnie wszystkich funkcji a tylko skozystac z jednej z tego mudulu.
Rozwiazanie rozbicia kazdej funkcji na osobny plik i zalaczanie w razie potrzeby mnie nie bardzo satysfakcjonuje.
Chcialbym wiedziec jak sie ro rozwiazuje w php (wczesniej sporo pisalem w PERLu)
PS. A funkcje pobierajaca wszystkie pliki z podanego katalogu to ja znam
Pozdrawiam
Puciek
27.06.2003, 19:05:06
możesz odczytać wybrane linijki z tego pliku.
Takitam
27.06.2003, 19:10:46
Nie dokladnie o to mi chodzi. Chce pobrac tylko jedna funkcje (o podanej nazwie) z tego pliku.
Pozdrawiam
Puciek
27.06.2003, 19:14:29
to se wpisz te funkcje w osobnych plikach... Ułatw to sobie za pomocą exp
[manual:cbc7a67c01]explode[/manual:cbc7a67c01]
Seth
27.06.2003, 19:17:30
Nie ma funkcji w php funkcji, ktora by dzialala tak jak to opisujesz. Rozwiazaniem jest umieszczenie funkcji w osobnych plikach. Lub pobieranie zawartosci pliku - tylko danej funkcji - i pozniejsze uruchomienie jej przez [manual:2cffc002c5]eval[/manual:2cffc002c5]
Takitam
27.06.2003, 19:21:05
Seth, moglbys przyblizyc ta druga metode ? Bylbym szczerze zobowiazany.
Problem polega na tym, ze pisze troche wiekszy projekt i chcialbym to zamknac w jakiejs formule (bez rozbijania na tyle plikow ile jest funkcji) ale zeby tez bez potrzeby nie przeladowywac systemu.
Interesuje mnie jak sie rozwiazuje w php tego typu rzeczy.
Czy metoda podana przez Ciebie nie bedzie miala wplywu na wydajnosc (na tym mi najbardziej zalezy) ?
Pozdrawiam
DeyV
27.06.2003, 20:12:10
Osobiście wydaje mi się, że nie ma potrzeby przejmować sie zbytnio wielkością includowanych plików.
Jest to mechanizm działający bardzo szybko, i, przy większości zastosowań - nie do zastąpienia.
Tym bardziej, że wszystkie większe systemy działąja w ten sposób.
Co najwyżej warto pogrupować funkcje tematycznie, i tak łaczyć je w pliki.
Takitam
27.06.2003, 21:16:36
Wielkie dzieki, ta odpowiedz mnie w 100% zadowala (krotko i na temat). Tak jak mowie, chcialem sie zorientowac jak sie to robi w php.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.